Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
Het Schone OostenDEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
Delen per e-mail
Boeren gebruiken middelen met glyfosaat veelal om hele weilanden dood te spuiten en zo ‘klaar te maken’ voor een nieuw groeiseizoen. Dat mag volgens Europese regels helemaal niet, blijkt uit een juridische beoordeling door de Wageningen Universiteit (WUR).
De WUR stelde het advies op, op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Tweede Kamer vraagt namelijk al geruime tijd om een inperking van het gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. In april 2018 nam de Kamer daarover een motie aan. Minister Carola Schouten van Landbouw weigert tot nu toe echter de motie uit te voeren. Haar argument is dat dit zou indruisen tegen Europese regelgeving.
Dat klopt dus niet. Sterker: eigenlijk wordt glyfosaat nu vaak toegepast op een manier die volgens Europese regelgeving sowieso niet is toegestaan.
Alleen onkruid bestrijden
Glyfosaat is namelijk uitsluitend toegelaten met het doel onkruid te bestrijden. De gele weilanden die vaak in het voorjaar te zien zijn, hebben echter doorgaans niets met de aanwezigheid van onkruid te maken. Het doel is een gewas dat er op groeit dood te spuiten en zo sneller te laten verteren, zodat de voedingsstoffen die er in zitten beter door de bodem worden opgenomen. Het nieuw aangeplante gewas groeit daardoor ook weer sneller.
Het advies van de WUR zegt niet onomwonden dat deze toepassing een overtreding is, maar geeft aan dat ‘het een punt van aandacht is of alle reeds geautoriseerde toepassingen ook daadwerkelijk onder onkruidbestrijdingsgebruik vallen’. In ieder geval, zo blijkt uit het advies, heeft de minister sowieso diverse mogelijkheden beperkingen aan het gebruik op te leggen. Diverse Europese landen maken daar ook al gebruik van.
Oproep De Groot
Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot riep Schouten deze week in een bijeenkomst van de Kamercommissie daarom op direct werk te maken van het beperken van glyfosaatgebruik. Schouten wil echter nog niet ingaan op de juridische beoordeling door de WUR. Ze zei dat ze het stuk, dat vorige week vrijdag werd gepubliceerd, daarvoor te laat had gekregen.
De Groot betichtte Schouten daarop van ‘trucjes’ en ‘kluitjes in het riet’ in de gehele procedure om glyfosaat van de weilanden te krijgen. Hij moest het echter doen met de toezegging van Schouten dat zij er op een later moment op terugkomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels. -
Gezondheidsraad: ‘Bescherm telers en omwonenden, verminder uit voorzorg gebruik landbouwgif’
DEN HAAG - Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen moet teruggedrongen worden, vooral om telers en omwonenden van landbouwpercelen te beschermen. Onderzoek zal nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan de regering. „De raad adviseert daarom voorzorg toe te passen.” -
PREMIUMHet Schone Oosten
‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien
LIEVELDE - Het kan ook anders, vindt biologisch boer John Arink (51) uit Lievelde. Omstreeks 1991 ‘zag hij het licht’. Hij ziet true pricing als de toekomst: prijzen waarin de milieuschade al is verrekend, zodat biologisch boeren kan concurreren met traditioneel boeren. Oftewel: it’s the economy, stupid! -
PREMIUMhet schone oosten
Waarom deze parkinsonpatiënten af willen van ‘ziekmakend’ landbouwgif
Pesticiden die mogelijk schadelijk voor de gezondheid zijn moeten met onmiddellijke ingang worden verboden. Daarvoor pleit de Parkinson Vereniging, nu er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen blootstelling aan pesticiden en de ziekte van Parkinson. ,,Waarom mag dit gif nog steeds gebruikt worden?’’ -
PREMIUM
Luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen
De luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO, dat in het najaar uitkomt. Het Schone Oosten nam een voorschot op de resultaten en testte het binnenklimaat in diverse woningen. Dat was soms even schrikken.
-
Column
Donderdag komt mijn elektrische auto en dus ben ik nu naarstig op zoek naar een MSP. Een wát?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen. -
PREMIUMHet Schone Oosten
En weer sneeft het verzet tegen de houtkachel bij de Raad van State
OLDENZAAL/DEN HAAG – Het protest van de Oldenzaalse families Kuipers en Roeleveld tegen de houtstokende overbuurman is door de Raad van State verworpen.
0 reacties