Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
Het Schone OostenDEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
Delen per e-mail
Boeren gebruiken middelen met glyfosaat veelal om hele weilanden dood te spuiten en zo ‘klaar te maken’ voor een nieuw groeiseizoen. Dat mag volgens Europese regels helemaal niet, blijkt uit een juridische beoordeling door de Wageningen Universiteit (WUR).
De WUR stelde het advies op, op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Tweede Kamer vraagt namelijk al geruime tijd om een inperking van het gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. In april 2018 nam de Kamer daarover een motie aan. Minister Carola Schouten van Landbouw weigert tot nu toe echter de motie uit te voeren. Haar argument is dat dit zou indruisen tegen Europese regelgeving.
Dat klopt dus niet. Sterker: eigenlijk wordt glyfosaat nu vaak toegepast op een manier die volgens Europese regelgeving sowieso niet is toegestaan.
Alleen onkruid bestrijden
Glyfosaat is namelijk uitsluitend toegelaten met het doel onkruid te bestrijden. De gele weilanden die vaak in het voorjaar te zien zijn, hebben echter doorgaans niets met de aanwezigheid van onkruid te maken. Het doel is een gewas dat er op groeit dood te spuiten en zo sneller te laten verteren, zodat de voedingsstoffen die er in zitten beter door de bodem worden opgenomen. Het nieuw aangeplante gewas groeit daardoor ook weer sneller.
Het advies van de WUR zegt niet onomwonden dat deze toepassing een overtreding is, maar geeft aan dat ‘het een punt van aandacht is of alle reeds geautoriseerde toepassingen ook daadwerkelijk onder onkruidbestrijdingsgebruik vallen’. In ieder geval, zo blijkt uit het advies, heeft de minister sowieso diverse mogelijkheden beperkingen aan het gebruik op te leggen. Diverse Europese landen maken daar ook al gebruik van.
Oproep De Groot
Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot riep Schouten deze week in een bijeenkomst van de Kamercommissie daarom op direct werk te maken van het beperken van glyfosaatgebruik. Schouten wil echter nog niet ingaan op de juridische beoordeling door de WUR. Ze zei dat ze het stuk, dat vorige week vrijdag werd gepubliceerd, daarvoor te laat had gekregen.
De Groot betichtte Schouten daarop van ‘trucjes’ en ‘kluitjes in het riet’ in de gehele procedure om glyfosaat van de weilanden te krijgen. Hij moest het echter doen met de toezegging van Schouten dat zij er op een later moment op terugkomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM28
Partij voor de Dieren wil stookbelasting: ‘Doe haarden en vuurkorven verder in de ban’
NIJMEGEN - Het gebruik van open haarden en vuurkorven moet in Nijmegen verder aan banden worden gelegd, vindt de Partij voor de Dieren. De Nijmeegse fractie oppert een extra stookbelasting of een tijdelijk stookverbod in wijken waar veel uitstoot is. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Pesticiden mogelijk gevaarlijker dan gedacht: groot onderzoek naar risico’s
DEVENTER - Het landbouwgif dat veel boeren op hun land gebruiken is mogelijk veel gevaarlijker dan gedacht. De Europese testmethoden voor landbouwgif zijn bijna 30 jaar oud en de echte risico’s worden daarbij niet in kaart gebracht. -
PREMIUM
Milieucriminelen komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’
Verdachten van ernstige incidenten met milieuverontreiniging komen nog te vaak weg met een lichte straf. Dat zegt landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Volgens hem gebeurt het nog te vaak dat ‘straffen bij zware milieudelicten niet recht doen aan de ernst van de criminaliteit’. -
PREMIUM
Schonere lucht in coronatijd, maar voor planten en dieren maakt dat weinig verschil
-
PREMIUM8
Omstreden houtstookverbod niet langer taboe in Den Haag
Een verbod op het stoken van hout in en rondom het huis bij windstil weer. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven is bereid om met gemeenten en provincies naar die omstreden maatregel te kijken en er een proef mee te doen.
-
PREMIUMhet schone oosten
Waarom deze parkinsonpatiënten af willen van ‘ziekmakend’ landbouwgif
Pesticiden die mogelijk schadelijk voor de gezondheid zijn moeten met onmiddellijke ingang worden verboden. Daarvoor pleit de Parkinson Vereniging, nu er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen blootstelling aan pesticiden en de ziekte van Parkinson. ,,Waarom mag dit gif nog steeds gebruikt worden?’’ -
Kamer eist opheldering over giflozingen op basis van oude vergunningen
Verschillende Kamerleden willen uitleg van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over schadelijke stoffen die veel bedrijven langs rivieren op het oppervlaktewater kunnen lozen op basis van verouderde vergunningen. -
PREMIUMhet schone oosten
Veertien Gelderse natuurgebieden onder de loep: ‘Er ligt een deken van gif over ons land’
Een mix van schadelijke bestrijdingsmiddelen ligt verspreid over ons hele land. Deze hebben zeer waarschijnlijk een negatief effect op insecten en daarmee op de rest van de natuur. Dat blijkt uit onderzoek - gefinancierd door de provincie - in veertien natuurgebieden in Gelderland.
0 reacties