Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
Het Schone OostenDEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
Boeren gebruiken middelen met glyfosaat veelal om hele weilanden dood te spuiten en zo ‘klaar te maken’ voor een nieuw groeiseizoen. Dat mag volgens Europese regels helemaal niet, blijkt uit een juridische beoordeling door de Wageningen Universiteit (WUR).
De WUR stelde het advies op, op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Tweede Kamer vraagt namelijk al geruime tijd om een inperking van het gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. In april 2018 nam de Kamer daarover een motie aan. Minister Carola Schouten van Landbouw weigert tot nu toe echter de motie uit te voeren. Haar argument is dat dit zou indruisen tegen Europese regelgeving.
Dat klopt dus niet. Sterker: eigenlijk wordt glyfosaat nu vaak toegepast op een manier die volgens Europese regelgeving sowieso niet is toegestaan.
Alleen onkruid bestrijden
Glyfosaat is namelijk uitsluitend toegelaten met het doel onkruid te bestrijden. De gele weilanden die vaak in het voorjaar te zien zijn, hebben echter doorgaans niets met de aanwezigheid van onkruid te maken. Het doel is een gewas dat er op groeit dood te spuiten en zo sneller te laten verteren, zodat de voedingsstoffen die er in zitten beter door de bodem worden opgenomen. Het nieuw aangeplante gewas groeit daardoor ook weer sneller.
Het advies van de WUR zegt niet onomwonden dat deze toepassing een overtreding is, maar geeft aan dat ‘het een punt van aandacht is of alle reeds geautoriseerde toepassingen ook daadwerkelijk onder onkruidbestrijdingsgebruik vallen’. In ieder geval, zo blijkt uit het advies, heeft de minister sowieso diverse mogelijkheden beperkingen aan het gebruik op te leggen. Diverse Europese landen maken daar ook al gebruik van.
Oproep De Groot
Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot riep Schouten deze week in een bijeenkomst van de Kamercommissie daarom op direct werk te maken van het beperken van glyfosaatgebruik. Schouten wil echter nog niet ingaan op de juridische beoordeling door de WUR. Ze zei dat ze het stuk, dat vorige week vrijdag werd gepubliceerd, daarvoor te laat had gekregen.
De Groot betichtte Schouten daarop van ‘trucjes’ en ‘kluitjes in het riet’ in de gehele procedure om glyfosaat van de weilanden te krijgen. Hij moest het echter doen met de toezegging van Schouten dat zij er op een later moment op terugkomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het Schone Oosten
‘Toegelaten pesticiden zijn veilig’, zegt het Ctgb. ‘Maar 100% veilig bestaat niet.’
DEVENTER - De gewasbeschermingsmiddelen die wij toelaten zijn veilig, zegt directeur Ingrid Becks van het Ctgb. Toch moet ook zij erkennen dat 100% veilig niet bestaat. De toelatingsinstantie zet zelf ook al jaren in op het beoordelen van stoffen met een lager risico. Producenten vragen er ook om. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM14
Milieuramp in de Berkel: Friesland Campina vervuilde, het waterschap betaalde
LOCHEM/BORCULO – Hoewel Waterschap Rijn en IJssel er geen schuld aan had, betaalde die overheidsinstantie wel 615.000 euro voor een ernstige vervuiling door FrieslandCampina in de Achterhoek, in 2018. De goede verstandhouding met de zuivelgigant zou geen gevaar mogen lopen. -
Column
Dubbel betalen voor laden op de leegste parkeerplaats van de stad
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Beton wint het nog volop van hout: waarom blijft het aantal houten huizen zo achter?
‘Houten woningbouw is de toekomst’, is een veelgehoorde slogan. Het duurzame karakter ervan zou de oplossing moeten zijn voor ons huizentekort en zelfs voor het klimaatprobleem. Toch is slechts twee procent van de Nederlandse huizen van hout. Als nieuwe speler op de huizenmarkt kan de houtsector namelijk op obstakels rekenen. Één daarvan is de strijd met de traditionele bouw.
-
PREMIUM
Gemeenten leggen zelf verbod omstreden gif glyfosaat op: ‘zorgen over drinkwater’
DOETINCHEM - Een groeiend aantal gemeenten in Oost-Nederland wil het gebruik van de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat - vooral bekend onder de merknaam Roundup - verbieden op landbouwgrond die zij bezitten. Het gaat om percelen die verpacht worden aan boeren. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer