De mooie plaatjes van het KNMI geven geen realistisch beeld voor de kwaliteit van de lucht op leefniveau, zegt het RIVM.
Volledig scherm
De mooie plaatjes van het KNMI geven geen realistisch beeld voor de kwaliteit van de lucht op leefniveau, zegt het RIVM. © KNMI

Luchtkwaliteit maar ietsje beter door coronamaatregelen, zegt RIVM

DEVENTER - De verbetering van de luchtkwaliteit als gevolg van de coronacrisis is minder groot dan de mooie plaatjes van het KNMI doen vermoeden. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM. Sowieso zal het slechts een tijdelijke verbetering zijn. En boeren moeten zich ook maar niet al te blij maken…

6 reacties

 • Ger Ra

  2 jaar geleden
  Zolang de overheid financiele belangen heeft bij AirFrance-KLM en bij de grond van de boeren voor woningbouw zullen de cijfers van de luchtkwaliteit nimmer transparant en eerlijk verlopen. 
 • Rechtdoorzee

  2 jaar geleden
  Als eigenaar van een luchtwegprobleem kan ik hierbij bevestigen dat de luchtkwaliteit met sprongen is verbeterd. Ook bij oostenwind als de vuiligheid van het Ruhrgebied hier wordt gedumpt. Dan kan het RIVM meten wat ze wel, maar ik snuif het gewoon op. Het mag van mij zo blijven.
 • jeroen boland

  2 jaar geleden
  Mid-februari is veel mengmest geroerd in kelders en bassins, vooruitlopend op het uitrijden.Het injecteren kwam vanwege het regenachtige weer en de natte weidepercelen pas later goed op gang, vanaf ca 10 maart. Wrsch is de NH3 concentratie sindsdien met sprongen gestegen. In ieder geval kwam de geurdeken weer terug.Maar die tonen het plaatjes niet; net zo min als fijnstof.
 • jeroen boland

  2 jaar geleden
  Verreweg de meeste reaguurders hier doen dat niet ...
 • Steffen Rendering

  2 jaar geleden
  Kan men anders dan op leefniveau NO2 meten? Gezien het gewicht van dit gas zal dit immers slechts in de onderste luchtlagen voorkomen. NH 3 ammoniak blijkt volgens het KNMI/ RIVM dus in de hogere luchtlagen verdwenen, terwijl dit juist een ‘licht’ gas is dat daar nu nog aanwezig zou moeten zijn? Of laten de koeien nu geen scheten meer? Het RIVM goochelt slechts met cijfers zonder enige vorm van behoorlijk onderzoek.