Rook uit de schoorsteen van een huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Rook uit de schoorsteen van een huis. © Koen Suyk / ANP

Milieuminister negeert klemmend advies over aanpak van houtstook, terwijl het vele doden kan schelen

DEN HAAG/ DEVENTER  - Om de lucht in Nederland schoner te krijgen, moet houtstook in woningen aangepakt worden. Maar daar wil milieuminister Stientje van Veldhoven niet aan. Zij slaat nadrukkelijke adviezen daarover van haar eigen deskundigen in de wind.

90 reacties

 • Antonio

  2 jaar geleden
  Waarom betalen wij via de belasting voor onderzoeksinstituten als de opdrachtgever vervolgens de rapporten in de open haard gooit? Waarom niet een gefaseerd beleid invoeren? Dus eerst geen nieuwe open haarden meer verkopen, dan hoog rendement houtkachels. 
 • LegendaryCarlos

  2 jaar geleden
   @Rogier E 4 huizen die zo'n 170 dagen 16 uur per dag fijnstof uit braken. Dat langs de andere houtstokers die een gemiddelde van een uur of 8 over zo'n 100 dagen stoken. Heb je wel jouw vier uurtjes (die trouwens meer dan een maand autorijden aan uitstoot is) gecompenseerd.
 • Mikey

  2 jaar geleden
  Dat wil mijn buurman ook. In de praktijk heeft hij 90% van de tijd de ramen dicht.
 • Mikey

  2 jaar geleden
  Hoho, Ik stook prima en houd me aan de adviezen van de stookwijzer. Ik houd zelfs rekening met de windrichting om mijn klagende buur te ontzien. En ik steek de kachel aan van bovenaf omdat dit een pak schoner stookt dan jouw geadviseerde van onderaf. En dat met hout wat ik als resthout uit het bos haal en minimaal 3 jaar door de wind laat drogen.En ik kies houtstook omdat ik in mijn goed geïsoleerde huis met weinig hout vooruit kan. Ik spaar 700m3 gas uit tegenover tussen de 1 en 2m3 hout.
 • Rogier E

  2 jaar geleden
  Zeker weet ik hoe gemiddelden werken. Jij helaas niet met je vier huizen in de hele wijk.