Milieuminister negeert klemmend advies over aanpak van houtstook, terwijl het vele doden kan schelen
DEN HAAG/ DEVENTER - Om de lucht in Nederland schoner te krijgen, moet houtstook in woningen aangepakt worden. Maar daar wil milieuminister Stientje van Veldhoven niet aan. Zij slaat nadrukkelijke adviezen daarover van haar eigen deskundigen in de wind.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit onderzoek van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Gelderlander, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.
In het onlangs gesloten Schone Lucht Akkoord tussen Rijk, provincies en een klein aantal gemeenten, blijft houtstook grotendeels buiten schot. Het akkoord moet leiden tot een forse gezondheidswinst voor alle Nederlanders.
Gezondheidsklachten
Elk jaar sterven nu naar schatting van deskundigen 11.000 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. 13.000.000 Nederlanders worden blootgesteld aan een te hoge concentratie fijnstof in de lucht. Het is deze fijnstof, waaraan houtstook fors bijdraagt, die gezondheidsklachten veroorzaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op zoek naar een betaalbare elektrische auto: ‘Heb ik mezelf in de voet geschoten?’
Net als veel andere Nederlanders overwoog verslaggever Leo van Raaij over te stappen op een elektrische auto. Helemaal nu er subsidie op te krijgen is. Lukt het hem iets betaalbaars te vinden? -
PREMIUM
Milieucriminelen komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’
Verdachten van ernstige incidenten met milieuverontreiniging komen nog te vaak weg met een lichte straf. Dat zegt landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Volgens hem gebeurt het nog te vaak dat ‘straffen bij zware milieudelicten niet recht doen aan de ernst van de criminaliteit’. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Kijk, de houtkachel brandt!, 'de sluipmoordenaar’
Iedereen zegt hetzelfde: als je de houtstook aanpakt, leven mensen langer. Maar de politiek wil zich daaraan niet branden. Zowel tegenstanders van houtstook als kachelverkopers zijn teleurgesteld. -
Verbod op varend laten ontsnappen van giftige stoffen op rivieren pas eind 2021 mogelijk
NIJMEGEN - Eind volgend jaar kan in Nederland en omringende landen een verbod op het ontgassen van tankschepen op de rivieren worden ingevoerd. Dat is de inschatting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Pas dan is in alle landen de wet- en regelgeving voor zo'n verbod ingevoerd. -
column
De batterijstress van Jan Jaap van der Wal brengt mij niet op andere gedachten
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column.
-
OPROEP
Wat vind jij? Moet er iets tegen vervuilende houtkachels gedaan worden?
-
PREMIUM
Longfonds: Nederlanders krijgen meeste fijnstof binnen in gebouwen
-
Het Schone Oosten
Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
DEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
90 reacties
Antonio
LegendaryCarlos
Mikey
Mikey
Rogier E