Oldenzaalse kwestie juridisch breekijzer in houtstookdiscussie
DEN HAAG - Gaan de protesten van de familie Kuipers uit Oldenzaal het leven veranderen van de mensen die slachtoffer zijn van houtrook? Bij de Raad van State betoogt de advocaat van de familie woensdagmorgen dat het tijd is voor nieuwe toepassing van wet- en regelgeving.
Delen per e-mail
In de zaal zitten woensdagmorgen maar liefst drie staatsraden om de Oldenzaalse houtstookzaak te beoordelen. De Raad van State wekt daarmee op zijn minst de indruk dat ze het een zaak van gewicht vindt.
In stilte kijken de drie vijf minuten naar een rokende schoorsteen. Het is de schoorsteen van de overbuurman van Anne-Marie Kuipers. Zij zette een filmpje in elkaar van de momenten dat vanuit de pijp op het dak van het huis een grijze of zwarte walm richting de woning van haar gezin waait.
Optreden?
Zij en haar buurman Arie Roeleveld zeggen dat zijzelf en hun gezinsleden hinder hebben van de rook. Dikke dossiers hebben de staatsraden inmiddels bestudeerd, maar er is deze morgen feitelijk slechts één vraag die op tafel ligt: moet de gemeente Oldenzaal optreden tegen de buurman, omdat hij ‘voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof verspreidt’?
Zo staat het letterlijk in het bouwbesluit, maar het is voor gemeenten, rechtbanken én de Raad van State tot nu toe onmogelijk gebleken te definiëren wat ‘hinder’ eigenlijk is. Laat staan dat bewezen kan worden dat die hinder afkomstig is van de kachel van de buurman.
Niet smoren
Wat dat laatste betreft: de buurman van Kuipers betoogt dat hij zich altijd keurig aan de regels houdt én aan de adviezen die gelden voor houtstokers. Dus niet stoken bij mist, bij te weinig wind, droog hout gebruiken en niet ‘smoren’: een werkwijze om het vuur in de kachel te houden, zonder dat de temperatuur te hoog oploopt, maar waarbij veel rook bij ontstaat.
Het filmpje van Anne-Marie Kuipers wekt echter op zijn minst twijfel over het stookgedrag van de buurman. Maar de toezichthouder van de gemeente Oldenzaal zegt ‘naar eer en geweten controles te hebben uitgevoerd’. „En ik heb geen hinder of last kunnen constateren”, reageert hij.
Dode letter
„Maar er is bij de toezichthouder, hoe goed hij ook zijn werk doet, niet bepaald sprake van een ‘gecertificeerde neus’”, signaleert advocate Bibi Krot van de familie Kuipers. Waarmee ze aangeeft dat ‘hinder’ niet zomaar door één persoon op een bepaald moment geconstateerd kan worden. Het probleem is dat er geen norm bestaat voor de in het bouwbesluit genoemde ‘hinder’. En dus zien gemeenten geen kans daarop te handhaven. „Het artikel in het bouwbesluit is daarmee een ‘dode letter’”, zegt Krot.
Vandaar dat zij de Raad van State vraagt aansluiting te zoeken bij de geurnormen die de provincie Overijssel hanteert voor de industrie. Er zijn namelijk in Overijssel wél normen vastgesteld voor de geurhinder die omwonenden van industriële bedrijven mogen ondervinden. „Dus waarom dan niet voor omwonenden van iemand die hout stookt?”, zo vragen Kuipers en Roeleveld zich af.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer eist opheldering over giflozingen op basis van oude vergunningen
Verschillende Kamerleden willen uitleg van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over schadelijke stoffen die veel bedrijven langs rivieren op het oppervlaktewater kunnen lozen op basis van verouderde vergunningen. -
Het Schone Oosten Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
DEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken. -
Het Schone Oosten ‘Toegelaten pesticiden zijn veilig’, zegt het Ctgb. ‘Maar 100% veilig bestaat niet.’
DEVENTER - De gewasbeschermingsmiddelen die wij toelaten zijn veilig, zegt directeur Ingrid Becks van het Ctgb. Toch moet ook zij erkennen dat 100% veilig niet bestaat. De toelatingsinstantie zet zelf ook al jaren in op het beoordelen van stoffen met een lager risico. Producenten vragen er ook om. -
column De batterijstress van Jan Jaap van der Wal brengt mij niet op andere gedachten
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
Nederland exporteert massaal verboden pesticiden: in thee en tomaten komen ze weer terug
-
Zwerfafvalrapen in coronatijden niet zonder risico
ZIEUWENT/ALBERGEN - Terwijl ’s lands bekendste zwerfafvalraper Dirk Groot stopt met het schonen van bermen en struikgewas van blikjes, snoepwikkels en flesjes, gaan de rapers Stef Hoitink uit de Achterhoek en de Twentse Mieke Kamphuis voorlopig nog even door. Al zijn ze nu wel wat voorzichtiger. -
PREMIUM
Het Schone Oosten En weer sneeft het verzet tegen de houtkachel bij de Raad van State
OLDENZAAL/DEN HAAG – Het protest van de Oldenzaalse families Kuipers en Roeleveld tegen de houtstokende overbuurman is door de Raad van State verworpen. -
PREMIUM
Gemeenten leggen zelf verbod omstreden gif glyfosaat op: ‘zorgen over drinkwater’
DOETINCHEM - Een groeiend aantal gemeenten in Oost-Nederland wil het gebruik van de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat - vooral bekend onder de merknaam Roundup - verbieden op landbouwgrond die zij bezitten. Het gaat om percelen die verpacht worden aan boeren.
1 reactie
Wally