Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen.
Dat blijkt uit onderzoek van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Stentor, de Gelderlander en Tubantia.
Het gaat om zogeheten zeer zorgwekkende stoffen, zoals benzeen, lood of vinylchloride. Voor deze categorie stoffen bestaat sinds 2016 een zwarte lijst, onder meer omdat veel van deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn. In de praktijk betekent dat dit soort stoffen alleen geloosd mogen worden onder strenge, in 2016 aangescherpte voorwaarden.
Alternatieve stoffen
Die strengere voorwaarden gelden nog lang niet voor alle bedrijven, omdat veel vergunningen sinds de invoering van dit nieuwe beleid niet zijn aangepast. Zo hoeven bedrijven met oudere vergunningen niet verplicht op zoek naar het gebruik van alternatieve stoffen die minder schadelijk zijn, waar dit wel geldt voor bedrijven met recent afgegeven vergunningen.
Kabinetsbeleid is er juist op gericht deze categorie gevaarlijke stoffen uit het milieu te weren. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) zei daarom eerder dat voor zeer zorgwekkende stoffen de kraan zoveel mogelijk moet worden dichtgedraaid.
Rijkswaterstaat geeft toe dat als alle lozingsvergunningen worden geactualiseerd, er minder van dit soort gevaarlijke stoffen in het water terecht zouden komen. Hoeveel minder dit zou zijn, is volgens Rijkswaterstaat ‘niet te zeggen’.
Drinkwater
Vewin, de branchevereniging van Nederlandse drinkwaterbedrijven, vindt dat Rijkswaterstaat desondanks zo snel mogelijk de lozingsvergunningen opnieuw moet beoordelen. ,,Industriële stoffen uit lozingen vormen een bedreiging voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Daar wordt drinkwater uit gewonnen. Het is daarom van belang dat Rijkswaterstaat alle vergunningen tegen het licht houdt”, zegt Vewin-woordvoerder Patricia van der Linden.
Dat de vergunningen nog niet zijn aangepast, komt omdat Rijkswaterstaat dit de afgelopen jaren ‘minder prioriteit’ heeft gegeven. ,,Het is wel wenselijk om dit beleid in alle vergunningen op te nemen”, zegt Rijkswaterstaat-woordvoerder Yvonne Fernhaut. ,,Daarom gaan we hier zo snel mogelijk mee aan de slag.”
Uit een vorig jaar opgesteld adviesrapport blijkt dat het actualiseren van de vergunningen een enorme opgave zal zijn. Het aanpassen van al deze lozingsvergunningen zou volgens het rapport, dat in bezit is van Het Schone Oosten en niet is gedeeld met de Tweede Kamer, jarenlang duren en miljoenen euro’s kosten. Hoe Rijkswaterstaat dit gaat doen, moet Rijkswaterstaat nog bekendmaken. Er zijn hier verschillende scenario’s voor uitgedacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Op zoek naar een betaalbare elektrische auto: ‘Heb ik mezelf in de voet geschoten?’
Net als veel andere Nederlanders overwoog verslaggever Leo van Raaij over te stappen op een elektrische auto. Helemaal nu er subsidie op te krijgen is. Lukt het hem iets betaalbaars te vinden? -
PREMIUMVIDEO
Ons ‘vlees’ graast op giftige grond: ‘Je neemt daarmee wel bewust een risico’
Oude vuilstorten, gif in rivierbodems, verontreinigd slib in zandgaten en nu ook nog te veel dioxines in runderen. De eens zo vruchtbare uiterwaarden van de grote rivieren zijn veranderd in plekken vol viezigheid. Hoe slim is het dan om daar dieren te laten grazen? En die vervolgens ook nog op te eten? -
PREMIUM
Minister Schouten verslikt zich in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
-
PREMIUMhet schone oosten13
Verzet tegen landbouwgif in Oost-Nederland groeit, maar pas als je er dood aan gaat wordt het verboden
Ruim 9 miljoen kilo landbouwgif wordt jaarlijks over de Nederlandse akkers gespoten. Boeren zeggen: het is toegestaan, dus het is veilig. Maar op steeds meer plekken in Oost-Nederland zijn omwonenden ongerust over dat gif. En die zorgen zijn niet onterecht, zeggen deskundigen.
-
PREMIUM
Luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen
De luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO, dat in het najaar uitkomt. Het Schone Oosten nam een voorschot op de resultaten en testte het binnenklimaat in diverse woningen. Dat was soms even schrikken. -
-
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeterD
Wim
Wim
EchteArnhemmer
Johan