Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
Het Schone OostenHet aantal plekken in het rivierengebied dat vervuild is met de giftige stof dioxine is groter dan gedacht. Dat blijkt uit grondmonsters die milieu-onderzoeker Jelmer Buijs recent heeft genomen in de uiterwaarden van verschillende rivieren. Ook paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben te hoge waardes.
Uit analyses van Buijs blijkt dat de Loowaard aan de Nederrijn bij Duiven ernstig is vervuild met dioxines en PCB's. Ook in de grond bij slot Loevestein aan de Waal heeft hij hoge concentraties van de giftige stof gevonden. In deze natuurgebieden grazen dieren waarvan het 'wildernisvlees’ tot afgelopen zomer werd verkocht voor menselijke consumptie. Sinds de ontdekking van die vervuiling is de verkoop van dit soort vlees stilgelegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat nog groot onderzoek doen naar grazend wild dat vervuild rivierslib binnen krijgt.
Dioxines zijn zeer giftig. Ze kunnen bij mensen de vruchtbaarheid aantasten en in hoge doses kanker veroorzaken. Vorige maand bleek volgens Staatsbosbeheer dat vlees van oudere konikpaarden uit natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland ook te veel dioxines bevatten. De oorzaak hiervan is nog onduidelijk. Vlees van hengsten ouder dan drie jaar uit dit natuurgebied worden daarom niet verkocht om op te eten.
Topje van de ijsberg
Onafhankelijk onderzoeker Jelmer Buijs uit Bennekom heeft nu voor het eerst zelf de grond in drie uiterwaarden onderzocht op dioxines en pcb’s. Daaruit blijkt de grond bij slot Loevestein en in de Loowaard zo erg is vervuild dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat er te veel kankerverwekkende stoffen in het vlees zijn terechtgekomen.
Het bestaan van dioxinevlees werd een half jaar geleden voor het eerst ontdekt in runderen bij slot Loevestein en in levers van runderen bij de Kaliwaal in Boven-Leeuwen. Later bleek ook een konikpaard bij Weurt te veel van deze stoffen in haar vlees te hebben. Onlangs wees een tweede test van natuurbeheerder Free Nature uit dat nog eens vier runderen bij Loevestein boven de norm zaten.
Volgens Buijs is het slechts het topje van de ijsberg. ,,Ik ben ervan overtuigd dat in andere uiterwaarden die niet zijn afgegraven ook veel dioxines en pcb's in de grond zitten”, zegt hij. Buijs vond in de Passewaaij bij Tiel, de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen en de Bisonbaai in de Ooijpolder andere, ook moeilijk afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Die zijn waarschijnlijk net als dioxines ook vroeger door lozingen in de rivieren met hoogwater in de uiterwaarden terechtgekomen. Deze grondmonsters zijn nog niet op dioxines getest.
Toxicoloog Ron Hoogenboom van de Wageningen universiteit is niet verbaasd over de uitkomst van het grondonderzoek. ,,Dioxines breken moeilijk af. Het is goed om nu uit te zoeken hoe erg de uiterwaarden zijn vervuild.” Hoogenboom gaat in opdracht van voedselwaakhond NVWA onderzoek doen naar het dioxinevlees.
Paardenvlees uit de Oosvaardersplassen te koop
Dit jaar verkoopt Staatsbosbeheer voor het eerst paardenvlees voor menselijke consumptie uit de Oostvaardersplassen. Vanwege de vondst van te veel dioxines in vlees van grote grazers, besloot Staatsbosbeheer deze zomer een steekproef te houden uit een eerste groep van 10 konikpaarden. Daaruit bleken drie hengsten te veel dioxines te hebben, tot twee maal de norm. In samenspraak met voedselwaakhond NVWA is daarop besloten geen hengsten ouder dan drie jaar voor consumptie te verkopen. Alle merries en hengsten jonger dan drie jaar kunnen wel gegeten worden. Hertenvlees uit het gebied bleek ook onder de norm te zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
PREMIUMHet Schone Oosten
Huizenbezitters laten asbestdak lekker liggen: ‘Ik moet een probleem oplossen dat de overheid heeft veroorzaakt’
-
PREMIUMhet schone oosten
Veertien Gelderse natuurgebieden onder de loep: ‘Er ligt een deken van gif over ons land’
Een mix van schadelijke bestrijdingsmiddelen ligt verspreid over ons hele land. Deze hebben zeer waarschijnlijk een negatief effect op insecten en daarmee op de rest van de natuur. Dat blijkt uit onderzoek - gefinancierd door de provincie - in veertien natuurgebieden in Gelderland. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Slagerij van horecagroothandel gaat zelf vlees testen op dioxine: ‘Hopelijk is er snel meer duidelijk’
Slagerij Kaldenberg in Vuren, die ‘natuurvlees’ levert voor 35 winkels van horecagroothandel Sligro, gaat met spoed vlees testen op de giftige stof dioxine. Aanleiding is de vondst van te hoge dioxinewaarden in runderen die langs uiterwaarden van de Waal grazen. Politici zijn verontwaardigd over de vondst van gif in natuurvlees.
-
Column
Dubbel betalen voor laden op de leegste parkeerplaats van de stad
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Test geslacht paard bewijst: ook te veel dioxine in grazer bij Grindgat Weurt
WEURT - Opnieuw zijn er te veel giftige dioxines gevonden in een dier dat lange tijd naast de Waal heeft geleefd. Het gaat om een konikpaard uit het gebied rond het Oude Grindgat bij Weurt. Deze dieren werden tot nu toe geslacht voor menselijke consumptie.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageernietus
RvzR
Anoniem
Jan
John Peeters