Opnieuw geblunder met stikstofcijfers wekt grote verbazing: ‘Schouten heeft heel groot probleem nu’
NIJMEGEN/MAURIK - Dat het opkopen van varkensbedrijven veel minder stikstofwinst oplevert dan gedacht, komt landbouwminister Carola Schouten op veel kritiek te staan.
Delen per e-mail
,,Het is belangrijk dat minister Schouten met een duidelijke toelichting komt’’, reageert CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is kritisch. ,,Het mag niet zo zijn dat we de oplossingen voor het stikstofprobleem verder voor ons gaan uitschuiven’’, zegt een D66-woordvoerder.Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren gaat nog een stap verder: ,,Schouten heeft een heel groot probleem nu.”
Maandag bleek uit berekeningen van platform voor onderzoeksjournalsitiek Investico en actualiteitenprogramma EenVandaag dat het opkopen van varkenshouderijen veel minder stikstofwinst oplevert, omdat minder boeren meedoen dan gedacht. Ook gaan bedrijven stoppen die nauwelijks stikstof (ammoniak) op beschermde natuurgebieden laten neerslaan.
‘Dit is gepruts’
,,Deze warme sanering van de varkenshouderij was oorspronkelijk bedoeld voor geurverbetering”, zegt CDA’er Geurts. ,,Stikstof is er later bij gekomen, waarna de regeling is verruimd. Daar was het CDA al kritisch over, omdat het z’n doel niet voorbij moet schieten.” Daar lijkt het nu wel op. Door de regeling op te rekken, kunnen nu ook boeren stoppen die nauwelijks geuroverlast veroorzaken.
,,Dit is de zoveelste blunder van het kabinet dat weigert om een structurele oplossing van de problemen te zoeken", reageert Johan Vollenbroek. ,,Eerst die belachelijke voermaatregel en nu dit gepruts.” De Nijmegenaar die met zijn organisatie Mob het stikstofbeleid met succes aanvocht bij rechter, heeft al langer stevige kritiek op het kabinet. Sinds de uitspraak van de rechter mei vorig jaar heeft het kabinet nauwelijks maatregelen genomen om deze problematiek op te lossen. ,,Dit beleid kent alleen maar verliezers: zowel de agrarische sector als de natuur.” Vollenbroek pleit voor een ingrijpende herziening van de agrarische sector.
Opmerkelijke rol Rabobank
Maandag bleek uit berekeningen van platform voor onderzoeksjournalsitiek Investico en actualiteitenprogramma EenVandaag dat het opkopen van varkenshouderijen veel minder stikstofwinst oplevert, omdat minder boeren meedoen dan gedacht. Ook gaan bedrijven stoppen die nauwelijks stikstof (ammoniak) op beschermde natuurgebieden laten neerslaan.
,,De regeling is weggegooid geld. Maar dan wel vooral richting de Rabobank", zegt Vollenbroek, daarbij verwijzend naar de opmerkelijke rol van deze bank. De Rabobank heeft een forse inbreng gehad in het opstellen van de regeling en heeft hier financieel voordeel van. Voor de ‘warme sanering’ is in totaal bijna een half miljard euro beschikbaar. Daarvan vloeit volgens Investico een bedrag naar de bank in de vorm van afgeloste leningen, dat kan oplopen tot 180 miljoen.
Wat Ouwenhand (Partij voor de Dieren) betreft betekent dat het einde van de ‘warme sanering’ in deze opzet. ,,Een vrijwillige regeling die niet de beloofde oplossing is voor de stikstofproblemen maar vooral voor de portemonnee van varkenshouders en de Rabobank, kan onmogelijk overeind blijven.”
Honderden miljoenen euro's over de balk
Deze nieuwste kwestie bewijst opnieuw dat het stikstofdossier ‘muurvast’ zit, zegt agrariër John Spithoven uit Maurik. Als voorzitter van stichting Stikstofclaim strijdt hij voor een compensatieregeling voor stoppende varkensboeren. ,,De regeling was bedoeld om geurhinder aan te pakken. Nu pakt de minister ook de stikstofruimte van deze boeren af om de bouw vlot te trekken. Daar hadden ook varkenshouders mee geholpen kunnen worden die klem zijn komen te zitten door de stikstofkwestie.”
Een maatregel voor het algemeen belang is moeilijk tegen te houden, weet ook Spithoven. ,,Maar dan moet daar wel een eerlijke vergoeding tegenover staan. De huidige vergoeding is alleen ter compensatie van de afbraak van de stallen en dergelijke.”
Hoe het nu verder moet? ,,Wij maken geen beleid", zegt Spithoven. ,,Maar er is zo veel kritiek op de manier waarop de stikstofneerslag op natuurgebieden wordt berekend. Laat de minister eerst zorgen voor een betere systematiek, anders gooien we misschien honderden miljoenen euro's over de balk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huizenbouw op plek van boer die stopt: dé oplossing voor woningnood en stikstofcrisis?
Het boerenlandschap kan er over tien jaar wel eens heel anders uit gaan zien. Per jaar stoppen 400 tot 600 boeren in Gelderland en Overijssel ermee. Dan moet je wat met de grond en boerderijen. Zet er huizen neer, zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth. -
Column
Donderdag komt mijn elektrische auto en dus ben ik nu naarstig op zoek naar een MSP. Een wát?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUMVIDEO
Duiken in een plas of beekje? Zoveel poepbacteriën zitten er in jouw zwemwater
Op warme dagen zorgt zwemmen voor verkoeling. Niet iedereen kiest dan voor een officiële recreatieplas. Sommigen duiken in een rivier, kanaal of plas dicht bij huis. Maar hoe schoon is dat water eigenlijk? Wij namen de proef op de som en lieten een laboratorium uitzoeken waar je eigenlijk in zwemt. -
PREMIUM
Minister Schouten verslikt zich in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
Het opkopen van varkenshouderijen levert veel minder stikstofwinst op dan landbouwminister Carola Schouten verwacht. Dat komt door verkeerde uitgangspunten in de berekening en omdat veel minder boeren meedoen. Daardoor kunnen projecten voor nieuwe huizen en wegen in de problemen komen. -
Idee van boeren: oude tractoren opkopen zodat er weer gebouwd kan worden
EDE - Het opkopen van oude tractoren zou dé oplossing kunnen zijn om het Nederlandse stikstofprobleem op te lossen. Die zijn namelijk zó vervuilend, dat er maar 1400 opgekocht te hoeven worden om de bouw van 70.000 woningen mogelijk te maken.
-
PREMIUM
Agractie-voorman Bart Kemp: ‘Het is nog steeds leuk om boer te zijn’
Schapenhouder Bart Kemp was een jaar geleden met zijn protestbeweging Agractie de aanjager van het grootste boerenprotest ooit. Hij blikt terug op alle ontwikkelingen, maar ook vooruit. ,,In Den Haag weten ze in ieder geval weer wie we zijn en waar we voor staan.’’ -
Het Schone Oosten
Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
DEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken. -
PREMIUMvideo
Hier moet het geld uit het koffertje van Prinsjesdag naartoe
De grote vraag rond Prinsjesdag luidt: welke bedragen zitten in het koffertje van de minister van Financiën? Zeven Gelderlanders uit verschillende sectoren vertellen waar zij graag meer geld voor zouden willen zien. Het westen trekt al vaak genoeg aan het langste eind, klinkt het.