Runderen langs Waal zitten vol gif, verkoop van ‘oervlees’ stilgelegd
NIJMEGEN - Bij runderen langs de Waal zijn opvallend hoge doses van de giftige stof dioxine aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom een groot landelijk onderzoek naar de risico’s gestart, zo bevestigt de keuringsdienst.
Delen per e-mail
Deze grote grazers worden namelijk ook geslacht voor consumptie. De verkoop van dat vlees is voorlopig stilgelegd.
De hoge doses dioxines bij de dieren zijn aangetroffen bij runderen die grazen aan de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen en rond slot Loevestein bij Poederoijen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de dieren besmet zijn geraakt door vervuild bodemslib van de rivier dat bij hoog water in de uiterwaarden is terechtgekomen, bevestigt de NVWA aan Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia.
Veel grazers langs de rivieren
Bij het grazen krijgen de dieren deze stoffen binnen. De keuringsdienst onderzoekt nu of grazers in deze en andere uiterwaarden nog door mensen veilig gegeten kunnen worden.
Op tientallen plekken langs de grote rivieren grazen runderen en paarden in natuurgebieden. Als deze kuddes te groot worden, gaat een deel meestal naar de slager. Ook reguliere boeren laten hun vleeskoeien grazen in de uiterwaarden van de Waal, Maas, Rijn en IJssel.
Alle klanten geïnformeerd
De NVWA onderzocht in maart en juni partijen vlees uit verschillende natuurgebieden waar de stichtingen Free Nature en Taurus het hele jaar door grazers laten lopen.
Vlees van Free Nature uit de buurt van slot Loevestein bleek te hoge waardes dioxines en pcb’s te hebben. Vlees uit andere gebieden niet. Free Nature heeft hiervan volgens directeur Roeland Vermeulen alle 300 klanten bericht en is voorlopig gestopt met de verkoop van al dit ‘wildernisvlees’.
Bij Taurus bleken de levers van geslachte runderen uit de Kaliwaal, bij Boven-Leeuwen, te veel dioxines te hebben. Die waren echter niet voor menselijke consumptie bedoeld, het vlees was wel in orde. Bij Taurus is slacht de komende maanden niet aan de orde, zegt directeur Ronald Goderie. Daarna zal alleen gekeurd ‘wildrundvlees’ uit de uiterwaarden op de markt komen.
Als we in het ergste geval geen vlees meer mogen verkopen, dan zullen we de grondeigenaren hogere tarieven moeten berekenen.
Lastig onderzoek
Dioxines zijn zeer giftig. Ze kunnen bij mensen de vruchtbaarheid aantasten en in hoge doses kanker veroorzaken. Ze komen steeds minder voor in het milieu, maar in de bodems van de grote rivieren zitten nog hoge doses.
,,Deze vervuiling is wel plaats- en tijdgebonden. Het betekent niet dat alle grazers in uiterwaarden dezelfde hoeveelheid dioxines binnenkrijgen. Dat maakt dit onderzoek zo lastig’’, zegt een woordvoerder van de NVWA.
Ook wordt onderzocht of dioxines en pcb’s afkomstig kunnen zijn uit verontreinigd slib dat in voormalige zandafgravingen wordt gestort. Het is nog niet bekend wanneer het omvangrijke onderzoek is afgerond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHet Schone Oosten
Vieze kachel in de ban, gemeenten pakken voor het eerst houtstook aan: ‘Stop met polariseren’
NIJMEGEN - Een groeiend aantal gemeenten wil de overlast door houtkachels, vuurkorven en andere houtstook in woonwijken voor het eerst concreet aanpakken. Over de manier waarop zijn de meningen verdeeld. -
PREMIUM
Luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen
De luchtkwaliteit in huis valt vaak vies tegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO, dat in het najaar uitkomt. Het Schone Oosten nam een voorschot op de resultaten en testte het binnenklimaat in diverse woningen. Dat was soms even schrikken. -
Grote hoeveelheid dioxine kan kanker verwekken
Dioxine kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. De NVWA maakte donderdag bekend dat het giftige goedje in een ingrediënt voor veevoeder zit, dat vanuit België aan vier Nederlandse bedrijven is geleverd. -
PREMIUM
Milieucriminelen komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’
Verdachten van ernstige incidenten met milieuverontreiniging komen nog te vaak weg met een lichte straf. Dat zegt landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Volgens hem gebeurt het nog te vaak dat ‘straffen bij zware milieudelicten niet recht doen aan de ernst van de criminaliteit’. -
PREMIUM
Een jaar thuiswerken, wat doet dat met het milieu en je portemonnee? ‘Door corona heb ik de pakketbezorger vaker gezien dan mijn familie’
Zorgt de lockdown ervoor dat je minder vervuilt of het milieu belast? Wat is de balans van een jaar thuiswerken? Datajournalist Martijn Bekhuis van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, de Stentor en Twentsche Courant Tubantia onderzocht wat hij inmiddels bijna 365 dagen deed en liet.
-
PREMIUMHet Schone Oosten
De asbestberg groeit, en niemand durft zich te branden aan een oplossing
Particulieren en bedrijven betalen zich scheel om asbest te laten verwijderen, maar daarna belandt het spul op het stort. Het is letterlijk en figuurlijk zand erover. Asbest vernietigen kan ook, maar gebeurt niet. Want dat is net iets duurder. Inmiddels ligt Nederland bezaaid met stortplaatsen met asbest. Die bergen worden door niemand opgeruimd. -
PREMIUM
Schonere lucht in coronatijd, maar voor planten en dieren maakt dat weinig verschil
-
PREMIUMLongread & video13
Bedrijven vervuilen en de overheid (dus u ook) betaalt: knellende wetgeving, slappe knieën en slimmere bedrijven
Vergeet het principe ‘de vervuiler betaalt’, dat de overheid zo bepleit. Althans waar het gaat om bedrijven. Vervuilers en eigenaren van vieze grond zouden 75 procent van de opruimkosten moeten betalen, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht.
41 reacties
J pater
de heer J. Zomers (68)
Thijs Banken
molleke
Patrick