Runderen drinken uit de Kaliwaal bij Beneden-Leeuwen. De levers van drie grazers bleken te veel dioxine te bevatten.
Volledig scherm
PREMIUM
Runderen drinken uit de Kaliwaal bij Beneden-Leeuwen. De levers van drie grazers bleken te veel dioxine te bevatten. © Paul Rapp

Runderen langs Waal zitten vol gif, verkoop van ‘oervlees’ stilgelegd

NIJMEGEN - Bij runderen langs de Waal zijn opvallend hoge doses van de giftige stof dioxine aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom een groot landelijk onderzoek naar de risico’s gestart, zo bevestigt de keuringsdienst. 

41 reacties

 • joan sas

  2 jaar geleden
  Wat is de bron van TCDD? Gesmoorde, rokende houtkachels produceren veel (giftige) onverbrande stoffen waaronder TCDD's [dioxines]. Een goed gestookte houtkachel rookt niet zichtbaar!! De gifstoffen slaan neer, spoelen af en hechten zich aan klei-deeltjes in het water. Er is wel veel onderzoek naar biomassa-stokers [niet-gesmoord; met goede rookgasreiniging] gedaan, maar iedereen die van toeten noch blazen weet over het juist stoken van houtkachels kan ongeremd prutsen met z'n 'alles' brander.
 • de heer J. Zomers (68)

  2 jaar geleden
  Normaal springen de dierenactivisten direct op tafel... nu hoor ik niemand.
 • Thijs Banken

  2 jaar geleden
  Alle reden om tot de bodem uit te zoeken hoe de vervuiling in het vlees van de dieren terecht gekomen is! In ontzandingsplas De Kaliwaal bij Boven-Leeuwen wordt sinds begin deze eeuw vervuild slib (overigens niet alleen rivierslib) gestort. De kans op wegspoelen van dit slib of het vrijkomen van vervuilende stoffen zou door de gebruikte storttechnieken verwaarloosbaar zijn. Uit vergelijking van de kwaliteit van het slib uit de bedding van de nevengeul die hieruit ontspringt met slib uit andere nevengeulen kan blijken of die stelling houdbaar is. 
 • molleke

  2 jaar geleden
  Als je eens wist wat er vroeger allemaal gedumpt is in de polders.... complete steenfabrieken werden zo het water ingeschoven, er zijn  verschillende vuilnisbelten geweest die nooit opgeruimd zijn, het rivierwater was altijd gitzwart van de rommel uit het buitenland en Jan en alleman kon er lekker makkelijk van de rotzooi af komen. Onder de noemer "nieuwe natuur" beroven ze nu de polders van klei, zand en grind om er vervolgens nog meer troep van te maken. Lust je nog een stukje vlees?
 • Patrick

  2 jaar geleden
  Excuus, ik heb uw reactie totaal verkeerd gelezen. Het gemis van een degelijk journalistiek onderzoek naar de oorzaak van dit probleem en de toon van andere reacties zorgde er denk ik voor dat ik zelf wat gal deed lozen. Beschouw mijn vorige reactie als niet verzonden!