Volledig scherm
PREMIUM
Verslaggever Leo van Raaij bij zijn vertrouwde diesel. © Lenneke Lingmont

Slechtnieuwsgesprek met automonteur Tim: ik heb (bijna) een ander, een elektrische

Het Schone OostenTerwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. 

Twijfel maakt zich sluipenderwijs van mij meester. Dat komt ook door u, beste lezer. Na mijn aankondiging dat ik wil gaan onderzoeken of elektrisch rijden ook voor de ‘gewone man’ betaalbaar is, komt driekwart van de reacties neer op het ontráden van elektrisch rijden. 

Dan gaat het over de vervuiling door de banden, de genoemde misstanden bij de productie van accu’s, de oorsprong van de elektriciteit, het hergebruik van de accu’s (of juist niet), het energetisch rendement en de bewering dat diesel en benzine helemaal niet zo slecht zijn. Al deze rationele argumenten passeren de komende tijd de revue. Maar er is ook emotie.

Ik had afgelopen week een slechtnieuwsgesprek met mijn automonteur Tim, een zzp’er die met passie aan mijn Ford Focus sleutelt. Ik moest hem vertellen dat ik plannen heb hem te laten gaan, aangezien hij niet aan volledig elektrisch doet. Dat ik hem zou gaan verlaten, na een jarenlange relatie, die – eerlijk is eerlijk – bij het stijgen van de leeftijd van mijn Focus almaar intenser werd.