De kans dat Stef Hoitink door dit flesje besmet raakte is nihil: het model werd tussen 1950 en 1970 gebruikt en lag dus al tientallen jaren in het groen.
Volledig scherm
De kans dat Stef Hoitink door dit flesje besmet raakte is nihil: het model werd tussen 1950 en 1970 gebruikt en lag dus al tientallen jaren in het groen. © Leo van Raaij

Zwerfafvalrapen in coronatijden niet zonder risico

ZIEUWENT/ALBERGEN - Terwijl ’s lands bekendste zwerfafvalraper Dirk Groot stopt met het schonen van bermen en struikgewas van blikjes, snoepwikkels en flesjes, gaan de rapers Stef Hoitink uit de Achterhoek en de Twentse Mieke Kamphuis voorlopig nog even door. Al zijn ze nu wel wat voorzichtiger.

Zwerfafvalraper Dirk Groot, die door het leven gaat als de ‘zwerfinator’, is gestopt met afvalrapen, omdat uit wetenschappelijke studies blijkt dat het coronavirus langere tijd kan overleven op oppervlakken. Op plastic en op roestvrij staal mogelijk tot drie dagen. Een afvalraper loopt dus enig risico op besmetting. Groot adviseert alle vrijwillige afvalrapers het vuil daarom maar even te laten liggen.

Zakdoekjes pak ik niet meer op

Stef Hoitink uit Zieuwent had nog niet gehoord van mogelijk besmettingsgevaar. De oproep van Groot is hem ook niet bekend. „Kan het virus op kunststof overleven? Dat wist ik niet”, zegt Hoitink. Hij was uit zichzelf al voorzichtiger geworden. „Zakdoekjes en plastic handschoentjes pakte ik al niet meer op”, zegt hij.

Mieke Kamphuis uit Albergen, onlangs door de gemeente Tubbergen onderscheiden met de ‘gouden grijper’, wist al heel goed van de overlevingskansen van het virus. „Ik werkte in de infectiepreventie, was al met vroegpensioen maar ben nu weer aan het werk. Ja, het is druk hè”, vertelt ze.

Alleen met grijper

Afvalrapen doet ze trouwens nog steeds, als het zo uitkomt. Maar alleen met een grijper. „Door mijn werk weet ik hoe ik er mee moet omgaan, maar het is inderdaad beter dat vrijwilligers er nu maar even mee stoppen”, geeft ze aan.

Hoitink ziet overigens wat sommige andere afvalrapers ook al melden: er komt veel minder zwerfafval bij de laatste weken. „Op mijn vaste route tussen mijn huis in Zieuwent en werk in Lichtenvoorde ligt bijna niets meer sinds de scholen dicht zijn. Normaal pakte ik wel zo’n honderd stuks zwerfafval op in een week. Nu bijna niets. Of oude verpakkingen”, zegt Hoitink.

Hand aan het gezicht

Hij had altijd al handschoenen aan, bij het oppakken van zwerfafval. Dat is nu niet anders. „En ik let veel beter op dat ik niet met mijn hand aan mijn gezicht zit”, zegt hij. In feite doet Hoitink waar Nederland Schoon onlangs toe opriep. De organisatie plaatste een bericht op haar website om voorzichtig te zijn maar wilde tegelijk het zwerfavalrapen juist stimuleren.

Het had een mooie opruimactie kunnen zijn en dat is ook wat Hoitink ziet: hij ruimt op en er komt nog maar weinig zwerfafval of zelfs helemaal niets meer bij. Maar Nederland Schoon heeft haar oproep al weer ingetrokken vanwege de kans op overleven van het virus op zwerfafval.

Hoitink is ondanks deze inzichten nog niet van plan het afvalrapen erbij te laten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.