Volledig scherm
© Thinkstock

20-jarige studente uit Malden wint 10.000 euro bij gedichtenwedstrijd

AMSTERDAM (ANP) – De 20-jarige Else Kemps uit de Gelderse plaats Malden is bekroond als winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd, het grootste poëzieconcours in het Nederlandse taalgebied. Haar gedicht ’En of het zo door kan gaan’ kwam als beste uit de bus, maakte de jury woensdagavond bekend in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Kemps, derdejaarsstudent ’Creative writing’ aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten, won hiermee 10.000 euro. De 2e prijs, van 5000 euro, is gewonnen door de Vlaamse dichter Geert Viaene en de derde prijs, van 2000 euro, ging naar Joyce Willemse uit Veenendaal.

Winnende gedicht
Het winnende gedicht van Kemps kenmerkt zich volgens de jury „door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is.”

Grootste geldprijs
De Turing Gedichtenwedstrijd kent de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht. Iedereen kan inzenden en de jury beoordeelt de gedichten anoniem. Er wordt alleen naar kwaliteit gekeken. Voor de 7e editie dit jaar zonden 3225 dichters uit Nederland en Vlaanderen in totaal 10.243 gedichten in. De jury stond onder voorzitterschap van Dichter des Vaderlands Anne Vegter.

Turing Foundation
Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom. De Poëzieclub is medeorganisator. De winnaars werden bekendgemaakt voorafgaand aan het Gedichtenbal, dat de afsluiting vormt van de landelijke Poëzieweek.

Lees hier het winnende gedicht van Else Kemps:

En of het zo door kan gaan

Het verschil tussen wachten en verwachten leerde je
van een kat die twee keer van huis liep en maar één keer terugkwam.

Je denkt aan de zuurstoffles die je opa kunstmatig in coma hield.
Of het zo door kon gaan, vroeg je tante steeds, en op Google Maps

heeft zijn fiets nog drie jaar voor de deur gestaan. Daarna was er
S, de man die zei niet verder te willen en daarom al die tijd gebleven is.

’s Nachts vertel je hem over de keer dat iemand je uitschold
voor ‘hoer’ omdat je stilstond op een zebrapad. Alles wat hij zegt

is dat ‘lopen’ in het Russisch twee werkwoordsvormen heeft,
afhankelijk van of men een bestemming heeft of niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.