Volledig scherm
Op de foto een verwarmingsinstallatie die een tent verwarmt. De installatie wordt gestookt met olie. © Flip Franssen

47 lekkages in waterwingebied Heumensoord

NIJMEGEN/ZWOLLE – In de noodopvang voor asielzoekers in Heumensoord bij Nijmegen hebben zich in het afgelopen jaar 47 milieu-incidenten voorgedaan. Het ging voornamelijk om olie- en diesellekkages, merendeels veroorzaakt door de tientallen generatoren die op het terrein in gebruik waren.

Heumensoord is tevens waterwingebied. Hoewel alle incidenten adequaat zijn opgelost, toont het zeer grote aantal lekkages volgens drinkwaterbedrijf Vitens aan dat een opvangkamp niet in een waterwingebied thuishoort, aldus een woordvoerder vrijdag. Het moet een absolute uitzondering blijven. Vitens levert drinkwater in vijf provincies en rapporteerde over dezelfde periode in de rest van het gebied 22 incidenten.
Opvang
In Heumensoord werden 3000 vluchtelingen opgevangen van oktober vorig jaar tot mei. Daarna nam Defensie het gebied over van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de opvang van ruim 6000 militaire Vierdaagselopers. Voor die arriveerden, verbleven er nog sporters van de Special Olympics. „Defensie gebruikt Heumensoord al vele jaren en heeft daarvoor andere voorzieningen dan het COA. Het risico van die voorzieningen is enorm veel kleiner en er hebben zich dan ook geen milieu-incidenten meer voorgedaan”, zegt Vitens. Waterwingebied
Natuurgebied Heumensoord heeft 38 waterwinputten, die 120.000 huishoudens van drinkwater voorzien. Gewoonlijk is het gebied streng verboden voor gemotoriseerd verkeer, maar wegens de noodopvang werden zelfs delen geasfalteerd. Het asfalt is deze week verwijderd. Volgende week zijn de laatste resten van de bebouwing weg. Het COA draagt het gebied rond 1 september weer over aan beheerder Natuurmonumenten. Dan start een herstelplan voor bos en heide.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.