Windmolens A73 Malden nijmegen
Volledig scherm
Windmolens A73 Malden nijmegen © DG/Rik Bors

500 bezwaren, maar Heumen blijft tóch bij voornemen om windmolens te bouwen langs A73

MALDEN - Het idee was om halverwege dit jaar al een plan voor een ‘duurzaam Heumen’ op de rails te hebben, maar na een kleine 500 bezwaren tegen de eerste schets trekt de gemeente er nog een jaar extra voor uit. Maar één ding blijft duidelijk: de A73 blijft voorkeursgebied en de windmolens - waartegen veel bezwaren zich richten - zijn zeker niet van de baan.  

Wat er dan wel anders is? Burgemeester en wethouders willen meer dan voorheen de inwoners betrekken bij de wijze waarop de gemeente energieneutraal (het einddoel is 2050) wil worden.  De baten die alternatieve vormen van energie opleveren komen nadrukkelijker ten goede aan inwoners  en gemeente. 

En er wordt dieper nagedacht over de wijze waarop de op te wekken hoeveelheid energie wordt verkregen uit zon, water of wind. Om dat allemaal in goede banen te leiden is 100.000 euro nodig. Eind komend jaar moet er een definitief plan liggen.

Energielandschap

Het college neemt wel alvast een klein voorschot op de punten die hierboven genoemd worden. Zo blijft overeind dat het gebied langs de A73 aangewezen wordt als toekomstig ‘energielandschap'.  Over de verdeling van water, zon en wind stellen B en W dat energie door waterkracht - gedoeld wordt op de sluis bij Grave - tot 2028 nauwelijks substantieel is. 

De sluis wordt in 2028 vernieuwd en pas daarna wordt duidelijk hoeveel daar kan worden opgewekt. Ook wordt naar voren gebracht dat windmolens het meeste rendement opleveren ook als het gaat om baten die de Heumenaren ten goede kunnen komen. De Heumense bestuurders komen zelf met een vergelijking: schrap je één windmolen, dat moet daar 10 hectare aan zonnevelden voor in de plaats komen om dezelfde opbrengst te bereiken.

Windmolens. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Windmolens. Foto ter illustratie. © Getty Images/Cultura RF

Circustent

Eind 2018 trok er een circustent langs de vier Heumense dorpen: Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt. Er kwamen ruim 200 mensen op af om onder meer te praten over de plekken die het meest geschikt zouden zijn voor alternatieve energie - denk aan zon en wind.

Het gebied langs de A73 kreeg de meeste stemmen. Rumoer ontstond er tijdens een latere bijeenkomst in dorpshuis De Terp waar een groot aantal ‘andere’ inwoners van zich liet horen. Zij voelden zich niet betrokken  bij de aanloop, waren bang voor torenhoge windmolens (tot zo'n 240 meter) in de buurt van hun wijk, vonden dat er niet voldoende naar alternatieve vormen en plaatsen was gekeken. 

Ook bezwaren uit Nijmegen

Het resultaat: een kleine 500 bezwaren tegen de uiteindelijke schets. Bezwaren die onder meer kwamen van een aantal inwoners van de Nijmeegse buurten die min of meer richting  de A73 liggen. Het gevolg: de gemeente gaat werken aan meer draagvlak en zoekt meer samenwerking. Maar windmolens en A73 zijn nog lang niet van de baan.  Op 30 januari buigt de gemeenteraad zich over het vervolg van het duurzaamheidsstreven van de gemeente. 

Nijmegen e.o.