Als profvoetballer was hij onoverwinnelijk, nu strijdt Hent tegen dementie

videoNIJMEGEN - Mooi beeld. Vader Hent en zoon Freek Kornelis liggen in tegenovergestelde richting languit op het voetbalveld. Ze kijken in het niets omhoog, hun hoofden naast elkaar. Freek die de emotionele woorden spreekt: ,,Als profvoetballer was mijn vader onoverwinnelijk. Hij stopte elke aanvaller en won vele wedstrijden. Tot hij zijn grootste tegenstander tegenkwam: dementie. Deze strijd is helaas nog niet te winnen.”

Maldenaar Hent Kornelis (75), oud-voetballer van NEC, is vanaf volgende week een van de vijf gezichten van een landelijke campagne van Herstenstichting.nl. Slogan: een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. 

Het hoofd van Hent dat we te zien krijgen op abri’s en in tv-spotjes en een mini-documentaire. Hij oogt nog even stoer als toen hij in de jaren zestig met ferme tackles en snoeiharde kopduels tegenstanders het gras voor de voeten wegmaaide.
Maar binnenin is het steeds meer een warboel. De oud-verdediger die het nog opnam tegen Johan Cruyff lijdt inmiddels vijf jaar aan de ziekte van Alzheimer. Met name het kortetermijngeheugen hapert, waardoor hij telkens opnieuw dezelfde vragen stelt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.