Volledig scherm
Het nieuwe Laco sportcentrum in Malden aan de Veldsingel. © Theo Peeters

Autoriteit Consument en Markt: Heumen in de fout met Laco

MALDEN - De gemeente Heumen brengt niet alle kosten in rekening aan Laco, exploitant en huurder van het nieuwe sportcentrum in Malden en gebruiker van de oude sporthal De Veldschuur, in rekening. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdagochtend bekendgemaakt.

ACM in een verklaring: ‘Niet alleen brengt de gemeente Heumen een te lage, niet kostendekkende, huur in rekening, maar zij betaalt aan de exploitant ook een bedrag dat ervoor moet zorgen dat plaatselijke scholen en sportclubs gebruik kunnen maken van het sportcomplex. Zo’n exploitatiebijdrage is op zich niet verboden, maar gemeenten mogen een exploitatiebijdrage niet gebruiken om de huurkosten voor de exploitant te verlagen. Nu de gemeente Heumen dit wel doet, berekent zij niet alle kosten door aan de huurder en ontstaat er een ongelijk speelveld tussen sportcomplexen. Dat is in strijd met de Wet Markt en Overheid.’

De ACM heeft de bevoegdheid dergelijke overtredingen, als die worden geconstateerd, onder dreiging van een dwangsom terug te laten draaien door de betreffende overtreder, in dit geval de gemeente Heumen. De gemeenteraad, die het besluit onder geheimhouding al kende, nam donderdagavond, net voor deze openbaarmaking van het besluit, een ‘besluit van algemeen belang’. Daarmee kan de gemeente zich onttrekken aan maatregelen van de ACM.

Enkele ondernemers van fitnesscentra in Malden en omgeving, die de kwestie bij de ACM aankaartten, hebben echter al aangekondigd naar de rechter te stappen. Die kan een besluit van algemeen belang, zoals dat nu door de gemeente is genomen, ongedaan maken. Dan zou Heumen zich alsnog moeten schikken naar de uitspraak van de ACM. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.