Links: zilver voor Bastiaan Duijghuisen. Rechts: Vincent Merlijn uit Elst, die twee jaar geleden goude haalde.
Volledig scherm
Links: zilver voor Bastiaan Duijghuisen. Rechts: Vincent Merlijn uit Elst, die twee jaar geleden goude haalde. © Jaap Hoogenboom

Bastiaan Duijghuisen uit Overasselt
tweede op WK modelvliegen

OVERASSELT - Bastiaan Duighuisen (25) uit Overasselt heeft in het Hongaarse plaatsje Jakabszállás de zilveren medaille gehaald tijdens het WK F3K modelvliegen. In totaal deden er 32 landen mee aan dit toernooi met 87 deelnemers.

F3K, in de volksmond ook wel DLG (Discus Launch Glider) genoemd, is een vorm van modelvliegen waarbij de piloot het zweefvliegtuig tijdens de lancering aan de vleugeltip vasthoudt en het vliegtuig, net als bij discus werpen, omhoog wordt gegooid. Hierbij worden starthoogtes van wel 70 meter gehaald. 

Taken

Het doel van de wedstrijd is om, met behulp van thermiek in principe zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Dit wordt bemoeilijkt door verschillende taken, die de piloten uit moeten voeren tijdens wedstrijdrondes. Op het veld staat Bastiaan doorgaans bekend als de piloot die ongekend hoog kan gooien.

Tijdens de eerste vier dagen vlogen alle piloten in groepen twaalf verschillende taken. Na vier dagen stond Bastiaan op de vijfde plaats in het klassement. De eerste twaalf deelnemers in het klassement mochten door naar de finale, de zogenaamde fly-off.

Deze vond plaats op de vijfde dag en bestond uit het vliegen van zes extra taken. Na deze zes taken was Bastiaan opgeschoven naar een tweede plek. Het verschil in tijd tussen de eerste en de tweede plek was minder dan 3 seconden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.