Bomen zijn belangrijk bij het opvangen van koolstofdioxide (C02).
Volledig scherm
Bomen zijn belangrijk bij het opvangen van koolstofdioxide (C02). © Eveline Van Elk

‘Bomenplan’ Heumen moet helpen bij opvang van C02

MALDEN - Er moet een bomenplan komen waarmee in de gemeente Heumen meer dan tot nog toe een bijdrage wordt geleverd aan de opvang van koolstofdioxide (CO2).

Over dat voorstel van de DGH-fractie moet de Heumense gemeenteraad zich dinsdagavond uitspreken.  Bomen zijn belangrijke ‘verzamelaars’ van koolstofdioxide, dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. De toename ervan is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige klimaatverandering. 

Duurzaamheidsplannen

DGH vraagt in zijn voorstel aan de raad niet alleen om een bomenplan - een voorstel van het college met aantallen bomen en locaties - maar wil ook dat in toekomstige bouwkundige- en duurzaamheidsprojecten een bomenplan wordt opgenomen. 

Fractievoorzitter Leo Jansen: ,,In het verleden is in onze gemeente veel bos gekapt, onder meer in de Hatertse Vennen. Daardoor is veel CO2-opvang verloren gegaan.” Maar niet alleen het C02-probleem is aanleiding om met het voorstel te komen. Jansen: ,,Bomen helpen bij het opvangen en afvoeren van regenwater, door hun schaduw verlagen ze de temperatuur. Ze leveren zo ook een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en het welbevinden van onze inwoners.”

De gemeenteraad vergadert morgenavond in beeld en geluid digitaal. Zie daarvoor heumen.nl/vergaderkalender

Nijmegen e.o.