Volledig scherm
Ouderen drinken wekelijks in zaal de Ommezwaai van verzorgingscentrum Maldenburch een kopje koffie. © Theo Peeters

Buurtkoffie in Malden: ‘Elke maandag denk ik, fijn morgen weer samen koffie’

MALDEN - Het is nou niet direct wat je noemt een gezellige plek. Alleen een oude bruine klok siert de verder kale wanden. En toch zoeken elke week zo’n twintig Maldense senioren dit zaaltje in verzorgingshuis Malderburch weer op. Om samen koffie te drinken, verhalen uit te wisselen, soms een roddeltje. ,,Sinds ik hier kom, ken ik veel meer mensen. Dan kom ik in het winkelcentrum iemand tegen die ik van hier ken. Dan zeg je: ‘ha, zullen we even ergens gaan zitten’.”

Volledig scherm
Ton Hoogstraaten © Theo Peeters

De jongste is 68, de oudste 89. Veel vrouwen, John Kersten is de enige man. ,,Dit is zo mooi", zegt Riet de Jong. ,,Elke maandagavond denk ik: fijn, morgen weer samen aan de koffie.”

‘Buurtkoffie’, heet het initiatief waar Maldenaar Ton Hoogstraaten een jaar geleden mee begon. Een initiatief om ouderen, die op hogere leeftijd toch wat vaker alleen raken, bij elkaar te brengen. Elke dinsdagmiddag van twee tot vier. En elke keer een tienminutengesprek over een bepaald onderwerp, zodat er veel na te praten is. Of, zoals afgelopen keer, het gedicht dat Riet de Jong meenam: ‘Het leven is een kroniek van vriendschap’.

Organisator
Hoogstraaten is een gedreven organisator. En dat is zwak uitgedrukt. ,,Dit is mooi, maar het zou beter kunnen. We missen vooral een goede locatie. Toen ik in Malden begon, heb ik eerst mijn licht eens opgestoken in andere steden.  Neem Utrecht. Daar maakt een vergelijkbaar initiatief gebruik van een café in de binnenstad. Daar komt elke dag een man of zeventig.”

Volledig scherm
Monique Cotteleer © Theo Peeters
Quote

Malden is geen compact dorp. Uitge­strekt, grote weg er dwars doorheen. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk om naar een bepaalde locatie, zoals deze, te komen

Monique Cotteleer, Ouderenadviseur

Eerder vond het gezelschap onder meer onderdak in Maldensteijn. ,,Maar daar mocht je niet eens met de tafels schuiven. Zat je een heel eind uit elkaar”, klinkt het uit de zaal. Natuurlijk, het is de locatie, maar er speelt meer, zegt ouderenadviseur Monique Cotteleer, in dienst van Malderburch en de gemeente. ,,Malden is geen compact dorp. Uitgestrekt, grote weg er dwars doorheen. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk om naar een bepaalde locatie, zoals deze, te komen.” Haar opmerking snijdt hout: alle bezoekers van de koffiemiddag wonen op wandelafstand. 

Ida Olivers, zij hield deze keer het tienminutenpraatje: ,,Je zou een plek moeten hebben waar je samen kan koken en eten, waar een dartboard hangt, een piano staat. Dan krijg je ook meer mannen. Die willen meest niet praten. Die willen doen. En vervoer. Vervoer is zo belangrijk.”

Waardevol
Wethouder Frank Eetgerink - Heumen heeft het meedoen van alle inwoners, dus ook ouderen, hoog in het vaandel staan - trekt zich de opmerkingen aan. ,,Dit is zo’n mooi waardevol initiatief. En ja, wij willen dat mensen langer zelfstandig wonen. Dan moeten we ze ook bijstaan bij de consequenties. Een locatie is lastig. Wij mogen niet zomaar een gemeentelijke ruimte gratis aanbieden. Wat we nu doen is een lijst maken van plekken en beheerders, zodat mensen contact kunnen leggen. We kijken ook naar goedkoper vervoer. Er wordt nagedacht over iets als een tuktuk, door vrijwilligers gereden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.