Woningbouw is een van de belangrijke onderwerpen bij de vorming van een nieuwe coalitie in de gemeente Heumen.
Volledig scherm
Woningbouw is een van de belangrijke onderwerpen bij de vorming van een nieuwe coalitie in de gemeente Heumen. © DG

Coalitie Heumen: keuze tussen PvdA én DGH

MALDEN - Zowel de PvdA als lokale partij DGH hebben zich gemeld als kandidaat voor de nieuwe coalitie die in de gemeente Heumen weer moet zorgen voor een meerderheid in de gemeenteraad.

Opvallend daarbij is vooral dat DGH nu ook kandidaat is in de besprekingen die door de huidige coalitie van D66, CDA en VVD zijn aangezwengeld.

DGH heeft in de Heumense gemeenteraad vijf zetels en is daarmee de grootste fractie. Fractievoorzitter Leo Jansen over deze koerswijziging: ,,We stonden inderdaad niet te springen om deel te nemen aan de coalitie. Dat klopt. Onze voorkeur ging uit naar doorgaan met de drie huidige partijen, waarbij wij dan gedoogsteun zouden kunnen leveren. D66, CDA en VVD hebben echter besloten dat zij gaan voor een meerderheid in de raad én voor een vierde wethouder. Dan sta je voor de overweging: doe je mee, of blijf je tot de verkiezingen in de oppositie zitten. We hebben voor het eerste gekozen.”

Ook PvdA serieuze kandidaat

Waarmee niet gezegd is dat DGH straks ook een wethouder gaat leveren, want ook de PvdA is een serieuze coalitie-kandidaat. Weliswaar bezet die fractie met Ans Stunnenberg slechts één zetel, maar dat is voor een nieuwe coalitie net voldoende om een meerderheid in  de raad - in totaal zeventien zetels - te krijgen. En ook die fractie heeft zich gemeld voor deelname aan de nog te vormen coalitie.

Edwin Claassen, fractievoorzitter van de VVD, vindt het op zich prettig dat ook DGH nu meedoet als coalitie-kandidaat. ,,Dat betekent dat we met beide partijen dezelfde gesprekken kunnen voeren, dezelfde vragen kunnen stellen en dezelfde overwegingen kunnen maken om uiteindelijk tot een keuze te komen.”

Quote

Komende week moet in ieder geval duidelijk worden welke partij het dichtst in de buurt komt

Edwin Claassen, Fractievoorzitter VVD

Volgens Claassen moet het niet al te lang meer duren voor er een keuze gemaakt wordt. ,,We willen komende  week op de een of andere manier toch inhoudelijk met DGH en PvdA in gesprek. Dan moet in ieder geval duidelijk worden welke partij het dichtst in de buurt komt van het coalitieprogramma dat nu voor ons als drie partijen geldt.”

Heldere afspraken

Het uiteindelijk resultaat moet niet alleen een nieuwe coalitie worden, maar ook een programma waarin over een aantal belangrijke zaken heldere afspraken zijn gemaakt. Denk daarbij aan de weg die de gemeente wil volgen op het gebied van duurzaamheid en woningbouw. Op de inhoud willen DGH noch PvdA nu al ingaan. ,,Maar", zegt Jansen, ,,ga er maar van uit dat het niet makkelijk wordt.”

Dat er in de gemeente Heumen aan een nieuwe coalitie gewerkt wordt, is het gevolg van een politieke crisis die in februari uitmondde in het opstappen van wethouder Leo Bosland (GroenLinks). Daarop verdween ook de fractie van GroenLinks uit de coalitie.  

Nijmegen e.o.