Volledig scherm
© DG

Coalitie Heumen kiest voor PvdA

MALDEN - De PvdA gaat zeer waarschijnlijk deel uitmaken van de nieuwe coalitie in de Heumense gemeenteraad. In dat geval leveren de socialisten, één zetel in de raad, ook een wethouder.

Het ‘waarschijnlijk’ zit hem in het nieuwe coalitieprogramma dat nu geschreven moet worden. ,,Maar",  zegt Rob de Graaf (fractievoorzitter CDA) ,,ik ga er van uit dat we daar uit komen.” Vrijdagavond werd daarmee duidelijk dat de huidige coalitie om een meerderheid in de raad te krijgen niet kiest voor lokale partij DGH. De ‘inhoudelijke overeenkomsten’ met de PvdA bleken aldus De Graaf groter. 

Windmolens

Leo Jansen (fractievoorzitter DGH) vermoedt dat onder meer de opstelling van zijn partij tegen OZB-verhogingen in de toekomst en de pertinente afwijzing van hoge windmolens bij het opwekken van groene energie een rol hebben gespeeld in het besluit. ,,Pijnlijk is het wel. Voor de tweede keer in korte tijd (in 2018 viel DGH na de verkiezingen ook buiten de boot, RP) worden we als grootste fractie aan de kant gezet.”

Wethouder

De nieuwe coalitie (CDA, PvdA, VVD en D66) bezet straks negen zetels in de raad tegen acht van de oppositie: DGH (5) en GroenLinks (3). De Graaf verwacht dat in juni een vierde wethouder in het college aanschuift.  

Nijmegen e.o.