Volledig scherm
Malden door en dan richting Nijmegen. © Theo Peeters

De intocht begint in Malden: ‘Na Molenhoek voelt het ineens heel anders’

MALDEN - Natuurlijk zijn de ogen gericht op dat laatste stuk, de Via Gladiola. Maar de intocht van de vierdaagse begint toch eigenlijk in Malden. Of zoals een wandelaar het zegt: ,,Als je vanuit Molenhoek afslaat richting Malden, dan voelt het ineens heel anders.”

Wel begrijpelijk: vanaf daar is het nog één lange rechte weg, waarbij het centrum van Malden een feestelijk bruisend hart is. Met muziek, drommen mensen langs de kant en een tent - dit keer voor het eerst midden in de wandelstroom - van waaruit burgemeester en wethouders de wandelaars aanmoedigen en de ene na de andere selfie ondergaan. Niet dat het er dan zo’n beetje op zit, want de zwetende meute heeft nog een dikke 7 kilometer te gaan. Nog zo’n anderhalf uur stappen. 

Snollebollekes

Quote

Zoals het er nu uitziet, denk ik dat we net quitte spelen

Peter Kemers, Malden in Motion
Volledig scherm
Peter Kemers met enkele van de tientallen vrijwilligers die zorgen dat het feest soepel verloopt. © Theo Peeters

Die feesten in het dorp worden - op een onderbreking vorig jaar - georganiseerd door de stichting Malden in Motion. Die komt voort uit het vierdaagsecomité dat in 2012 en 2013 de intocht opfleurde. Een stuk bescheidener dan nu.

Peter Kemers van Malden in Motion: ,,Het begon ooit met alleen feest tijdens de intocht. Tot we dachten: waarom de donderdag er niet bij. De Rijksweg wordt voor het opbouwen toch al op donderdagavond afgesloten.” Inmiddels is ook die donderdag aangevuld met feest op woensdag. Zo trokken Heumense talenten eerder deze week zo’n 550 bezoekers.

Donderdagavond in de tent waren dat er volgens Kemers tussen de 1.500 en 1.800. Die kwamen onder meer voor het Feestteam en coverband Noah. Kemers: ,,Het leuke is dat artiesten die we hier eerder hadden allemaal landelijk zijn doorgebroken. Denk aan Ogene, Andre Hazes junior en de Snollebollekes.”

Malden in Motion mag deze dagen rekenen op de hulp van tientallen vrijwilligers. Onder meer leden van verenigingen uit de gemeente, die hiervoor een vrijwilligersvergoeding van de stichting krijgen. Financieel blijft het feest overeind met name door sponsors en door de horecaverkoop. Kemers: ,,Zoals het er nu uitziet, denk ik dat we net quitte spelen.”

Monty Python

Daar staan al die wandelaars die door Malden trekken deze vrijdag niet bij stil. Opgetild door de muziek en twee dansende dames op een verhoging  gaat het richting Nijmegen. En al wordt er hier en daar wat gestrompeld. Always look on the bright side of life van Monty Python wordt door honderden kelen luid mee gezongen. 

Volledig scherm
Vierdaagsedoorkomst in Malden. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.