Volledig scherm
Vieracker is een van de huidige nieuwbouwprojecten in Malden. De koopwoningen schijnen er als warme broodjes te gaan. © DG

De komende tien jaar zeker 700 huizen nodig in de gemeente Heumen

Malden - Om aan de eigen woningbehoefte te voldoen heeft de gemeente Heumen de komende tien jaar 700 nieuwe woningen nodig. Dat zijn er zo’n 300 meer dan drie jaar geleden werd ingeschat.

Ronald Peters

Dat er meer huizen nodig zijn dan eerder werd gedacht, heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke is dat er meer alleenstaanden zijn - meer oudere en meer jongere ‘alleenwoners’ - die op zoek zijn naar eigen woonruimte. Daarnaast speelt ook de druk op de huidige woningmarkt een rol. De regio Nijmegen, en daarmee ook Heumen, staat inmiddels landelijk in de top 3 als het gaat om regio's waar het lastig is om aan woonruimte te komen.

Bouwplekken

Het onderzoek naar de woningbehoefte in de gemeente Heumen werd uitgevoerd door de gemeente samen met met verhuurder Oosterpoort. De gemeente wilde niet alleen zicht krijgen op de woningbehoefte, naar aantal en type huis, maar wil uiteindelijk ook duidelijk hebben welke plekken in Heumen bebouwd gaan worden. 

De 700 huizen waar het om gaat zijn, legde wethouder Leo Bosland gisteren uit, voldoende om de eigen vraag aan te kunnen. Daarbij gaat het om Heumenaren  maar ook om een flink aantal mensen (44 procent van het totaal) uit Nijmegen. Volgens Bosland heeft de gemeente genoeg ruimte om meer dan 700 huizen te bouwen. Kiest de gemeenteraad daar voor, dan kan Heumen ook een steentje bijdragen om de druk op de regionale woningmarkt te verlichten. Uit het onderzoek blijkt verder dat in het dorp Malden behoefte is aan 490 woningen, in Overasselt 100, in Heumen 70 en in Nederasselt 40.

Quote

Het is van het grootste belang om de komende jaren een beweging op de woning­markt voor elkaar te krijgen, zodat mensen die nu in een goedkopere koopwoning wonen door kunnen stromen naar bijvoor­beeld een apparte­ment

Leo Bosland, Wethouder gemeente Heumen

Als het om sociale eengezinswoningen gaat is Heumen, aldus Bosland, royaal voorzien. Bij nieuwbouw zal het straks vooral gaan om appartementen en woningen die gelijkvloers zijn. Ook is er een tekort aan nieuwe koopwoningen tot een bedrag van 2 ton. Bosland: ,,Onder de bestaande woningen zijn die er wel. Het is dus ook van het grootste belang om de komende jaren een beweging op de woningmarkt voor elkaar te krijgen, zodat mensen die nu in een goedkopere koopwoning wonen door kunnen stromen naar bijvoorbeeld een appartement.” Wat Bosland verder opviel in het onderzoek is dat er een groeiende behoefte is aan woonvormen waarbij mensen ook samen activiteiten kunnen delen. ,,Denk aan het wonen in een hofje". 

Kanaalzone en Lierdal

Het is de bedoeling dat begin volgend jaar de gemeenteraad definitieve keuzes maakt. Niet alleen wat aantallen betreft, maar ook om de plekken waar gebouwd gaat worden. Daarbij kunnen onder meer de Kanaalzone en het Lierdal een belangrijke rol gaan spelen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.