Volledig scherm
© Theo Peeters

Dit is waarschijnlijk het meest duurzame gebouw van Malden, en nu is het klaar

MALDEN - Eerst was er de moestuin, toen het voedselbos en nu staat er het Aardehuis. Vergaderen, trainen en lunchen in waarschijnlijk het meest duurzame gebouw van Malden.

Quote

Hé, ik heb zeventien jaar in Oeganda gewoond. Dat ís improvise­ren

,,De mooiste ideeën worden niet geboren op een bureaustoel”, zegt Marion Boenders (49) als ze een rondleiding geeft door haar Aardehuis in Malden. Ze wil maar zeggen: vergaderen in een groene, natuurlijke omgeving levert betere en vooral originelere plannen op dan in een grijze kantoorkolos.

Het Aardehuis aan de Hatertseweg is na twee jaar bouwen, brainstormen en bijschaven klaar. Mensen kunnen vanaf zaterdag in het ‘bijna 100 procent duurzame gebouw’ ruimtes huren voor vergadersessies, trainingen, workshops en presentaties. Op zaterdagen is het ‘huis’ ook een café. Op het menu: verse lunches, biologische thee en een reeks van andere - uiteraard milieuvriendelijke - drankjes. 

Kalkhennep

Volledig scherm
Marion Boenders voor het Aardehuis in Malden. © Theo Peeters

Het Aardehuis is een onderdeel van Kiemkracht 64, een stichting met een gelijknamig landgoed aan de Hatertseweg waar Boenders in 2012 neerstreek. Ze legde er al een fikse moestuin en voedselbos aan. ,,De gerechten die we serveren, komen zoveel mogelijk uit eigen tuin en bos”, zegt de Maldense, terwijl ze de deur van de ‘grote zaal’ opent. Ze wijst naar het plafond dat rust op tientallen boomstammen.

,,Die komen van Staatsbosbeheer. De muren zijn 40 centimeter dik en gemaakt van kalkhennep. Die houdt de warmte van de zon goed vast. Het gebouw is zo gesitueerd dat we in de winter profiteren van de zonneschijn die binnenvalt en in de zomer juist van de schaduw.” Uiteraard ontbreekt een warmtepomp niet. De zonnepanelen komen nog. ,,Alle meubels zijn onder het motto ‘alles is al een keer gemaakt’ tweedehands”, zegt ze in de ‘kleine zaal’. 

Oeganda 

Als de bouw van het Aardehuis op tegenslag stuitte, brak er bij Boenders nooit paniek uit. ,,Hé, ik heb zeventien jaar in Oeganda gewoond. Dat ís improviseren. Het was voor de werklui ook prettig dat wij relaxed in het leven staan.” Met ‘we’ doelt ze ook op haar man Olav. De twee woonden jaren in Afrika, maar keerden zeven jaar geleden met hun toen 11- en 13-jarige dochters terug. ,,De kinderen kwamen in de puberteit. We wilden uit het overlevingsklimaat.”

Boenders maakt snel naam. Net als Groesbekenaar Wouter van Eck, de man achter het grootste voedselbos van Europa, was ze genomineerd voor de titel Plattelandspionier, een verkiezing van de VPRO die zoekt naar ‘vernieuwers, met vooruitstrevende ideeën over het samenleven van morgen.’

,,Alles wat goed is voor de aarde, is dat vaak ook voor jou”, zegt Boenders. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is Boenders geenszins. Haar hart is groen, maar ze beseft terdege dat het Aardehuis van haar nu ook een ondernemer maakt. ,,We moesten flink investeren en moeten nu natuurlijk ook geld gaan verdienen.” 

Volledig scherm
Het interieur van ‘de grote zaal’: natuurlijke materialen en tweedehands spullen. © Theo Peeters

Zaterdag is er bij het Aardehuis een open dag van 10.00 tot 16.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.