Volledig scherm
Bij de Maasmolen in Nederasselt worden jonge eiken geknot. © Paul Rapp

Eikenbosje geknot voor molen in Nederasselt

NEDERASSELT - Het was een verzoekje van de molenaars van de Maasmolen in Nederasselt, het knotten van het nabijgelegen eikenbosje. Zij zijn bang dat het binnen enkele jaren zo hoog gegroeid is, dat het de wind uit de wieken neemt. 

En dus gingen de vrijwilligers van Natuur Stichting Kadans vandaag aan de slag met snoeischaren en knipmessen.

Op deze landelijke Natuurwerkdag had Kadans het knotten van het eikenbosje aangemeld op de website als een van de activiteiten waar geïnteresseerden zich voor in konden schrijven. Er kwam welgeteld één reactie.

Tineke Kleppe van Kadans: ,,En die is niet op komen dagen.” De vaste kern vrijwilligers was er wel en kreeg hulp van twee Syrische asielzoekers uit Grave, die geregeld naar Nederasselt komen om te helpen met het onderhoud. Binnen anderhalf uur was de knotklus geklaard. 

Enige eiken knotbos in de regio

Het eikenbosje werd een jaar of vijf geleden tijdens een boomfeestdag aangeplant. Het ligt op een 10 hectare groot perceel dat eigendom is van de gemeente Heumen en door stichting Kadans sinds 2003 wordt onderhouden.

Zij maakte er een veelzijdig natuurlandschap van met diverse bossen, een visvijver en een vlindertuin. Henk van den Heuvel is vrijwilliger van het eerste uur: ,,Het iepenbos dat hierachter ligt is veel ouder en hoger, maar er zit de iepenziekte in, het sterft langzaam af.

Er staan wel ook wat elzen en beuken. Als je deze eiken nu niet knot, kun je er over tien jaar niets meer mee, dan zijn ze te groot. Op deze manier zijn ze beter te beheren. En het is bijzonder. Knotwilgen zijn er veel, maar in de regio was er nog eiken knotbos te vinden.”

Nijmegen e.o.