Volledig scherm
Luchtfoto van het centrum van Malden. © Theo Peeters

Facelift voor centrum Malden, ‘en een stopcontact voor de kerstbomen op de Rijksweg’

MALDEN - Bewoners deden gisteravond hun zegje over wat er met het centrum van Malden zou moeten gebeuren. Van een groot plein voor het winkelcentrum tot elektrische wagentjes.

Een dikke veertig Maldenaren schoven gisteravond aan om met de gemeente te praten over de ideeën die er zijn om het centrum een grondige facelift te geven. ,,Dat doen we niet zonder naar u te luisteren”, zei wethouder René Waas. ‘Ach, ’t blijft altijd afwachten wat ze doen met wat je zegt. Maar als je niets doet, moet je achteraf ook je mond houden’, klonk het onder de aanwezigen.

Het wordt een hele klus die Malden de komende jaren te wachten staat. Maar hard nodig volgens de gemeente. Nodig, om het hart van het dorp aantrekkelijker en groener te maken, om er meer appartementen/woningen te bouwen, om het winkelcentrum een flinke duw omhoog te geven. 

Gebeurt dat nu niet, dan wordt het - aldus Patrick Gering van bureau BMC die het schetsplan op papier zette - steeds moeilijker het tij te keren. ,,Nu al is de leegstand in het winkelcentrum een kleine 20 procent. Dat mag niet meer worden, dat moet minder.” Hoe dat dan zou moeten, bespreekt de gemeente binnenkort met de ondernemers en de pandeigenaren.

Wensen aangeven met post-its

Gisteravond konden de bewoners met gele post-its hun wensen aangeven en bespreken met de aanwezige ambtenaren. Uiteraard ging het weer over die vermaledijde Rijksweg die het dorp doorsnijdt. Maldenaar Paul van der Schaaf wilde graag zijn idee kwijt. ,,Maak een bocht in de Rijksweg, een bocht het Kerkplein op en het Kerkplein weer af. Op die manier krijg je een groot plein voor het winkelcentrum zelf. Dan kun je daar met recht een dorpshart van maken.”

Hoewel de wethouder graag had gezien dat de aanwezigen meer ‘kaders’ hadden aangegeven - meer of minder appartementen, een groter winkelcentrum of juist niet - waren die toch meer bezig met problemen dichter bij huis. Zoals het lawaai van in- en uitladende vrachtwagens bij het winkelcentrum. ,,Bij de Albert Heijn staan ze tegenwoordig ’s morgens al om een uur of zes. Je doet dan geen oog meer dicht.” 

Overladen op elektrische wagentjes

Een oplossing: ,,Laten ze als ze het centrum aanpakken bedingen dat vrachtwagens hun lading buiten het centrum overladen op elektrische wagentjes. Dat scheelt heel wat overlast.”

En dan is er het Kerkplein. Volgens iedereen een kale, onaantrekkelijke plek. Meer groen, klonk het unaniem. ,,Maar dat betekent ook dat we naar ondergronds parkeren moeten. Groen betekent minder stenen en op die stenen staan nu auto’s.”

Hoorde een parkeergarage bij de ‘grotere plannen’, een bescheiden wens was er ook: maak in de middenberm van de Rijksweg stopcontacten voor de kerstbomen die er dan in december staan.

Na alle gesprekken die nog volgen, moet in januari een definitief plan voor het centrum door de raad worden goedgekeurd.

Nijmegen e.o.