Volledig scherm
PREMIUM
Het Anthoniusgilde heeft zijn vaandel ingewijd gekregen door de pastoor. © Flip Franssen

Gewijd water voor het Overasseltse vaandel

OVERASSELT - Gildebroeders uit de hele omgeving kwamen zondagochtend voor een belangrijke gebeurtenis naar Overasselt. Daar werden in de kerk de zilveren borstplaat - anno 1698 - en het gloednieuwe vaandel van het gilde Sint Antonius Abt gewijd. 

Om meerdere redenen een bijzondere gebeurtenis. Niet alleen werd het gilde - opgericht in 1661, opgeheven in 1971 - nieuw leven ingeblazen, voor het eerst is er ook een belangrijke rol weggelegd voor een vrouw: voorzitter Jacqueline Remmers. Al eerder zat zij in het bestuur van het gilde Sint Salvator Mundi in Nederasselt. ,,Maar daar mochten vrouwen niet schieten en wij hebben nu notarieel vast laten leggen dat dat bij ons wel kan.”

Koningschieten

Feitelijk is het gilde vorig jaar heropgericht, maar het kerkelijk ritueel van zondag is een belangrijke stap in het weer worden van een ‘echt gilde’. Zo wordt dit jaar bij café De Zon het koningschieten gehouden en komt binnenkort de stof binnen waarvan hesjes voor de gildeleden worden gemaakt. Over hoeden wordt nog nagedacht, zegt Jo van Lieshout. ,,Je hebt hele mooie, maar dan ben je zo meer dan honderd euro per stuk kwijt.” En dat geld is er nog niet, want de kas van het gilde moet zich nog vullen. Dat komt wel goed, zegt Van Lieshout: ,,De leden betalen contributie, we hopen bij de gemeente wat subsidie te krijgen en we hebben ons bij het gemeentehuis al aangemeld voor het doen van klussen. Stoepen krabben. Vegen. Dat kan als vereniging en daarvoor krijg je dan ook een vergoeding.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.