Gezocht: namen van slachtoffers
voor oorlogsmonument

OVERASSELT/NEDERASSELT - Wie kent er nog namen van mensen uit Overasselt en Nederasselt die omkwamen door geweld in de Tweede Wereldoorlog? Die vraag komt van Henk van Lin. Hij is de initiatiefnemer van een gedenkplaat die in september bij het bevrijdingsmonument in Overasselt wordt onthuld. Daarop moeten alle namen komen te staan van inwoners die sneuvelden. 

Volledig scherm
Bidprentje van Rika Arts. © Henk van Lin
Quote

Onder ‘t spelen kwam ‘t geweld, en werden anderen geraakt. Ik werd ontzettend snel ter aarde neergeveld

Tekstdeel van het bidprentje van Rika Arts

Van Lin heeft tot nu toe een overzicht met tien namen. Hij vermoedt dat het overzicht compleet is, maar wil niet het risico lopen dat er straks op de gedenkplaat namen ten onrechte ontbreken. ,,Ik heb al jaren een lijst”, zegt de 71-jarige inwoners van Overasselt. ,,Onlangs heb ik een oproep geplaatst in de Dorpskrant en die leverde tot mijn verrassing toch nog een extra naam op: Rika Arts. We weten niet veel van haar, wel dat zij op 13 oktober 1944 is omgekomen. Haar huis in Overasselt raakte door oorlogshandelingen zwaar beschadigd.

In het bidprentje van de 5-jarige Rika Arts, waarover Van Lin inmiddels beschikt, staat onder meer de tekst: ‘Onder ‘t spelen kwam ‘t geweld, en werden anderen geraakt. Ik werd ontzettend snel ter aarde neergeveld’.

Oproep
Van Lin roept nu alle mensen die nog ontbrekende namen denken te weten van Overasseltse en Nederasseltse oorlogsslachtoffers op zich bij hem te melden. Liefst met informatie over de achtergronden van de overledene. ,,We houden op de gedenksteen straks voor de zekerheid ruimte vrij voor het geval er later alsnog namen van mensen opduiken die ik nu nog niet ken.”

De gedenksteen komt te staan bij het bevrijdingsmonument aan de Schoonenburgseweg. Het kunstwerk van Leo Gerritsen stelt drie parachutes voor. Op het gedenkteken staat ‘Landingsterrein parachutisten en gliders bij de bevrijding van Overasselt op zondag 17 september 1944’.

Nieuwe gedenkplaat

Volledig scherm
De grafsteen van Rika Arts. © Henk van Lin

Op de nieuwe gedenkplaat komen onder meer de namen te staan van het echtpaar Jan en Marie Welles en hun zoontje Jan Welles uit Overasselt. Zij kwamen volgens Van Lin op 8 augustus 1941 om ‘als gevolg van een neerstortend vliegtuig’. Dorpsgenoot Wilhelmina de Groot overleed op 22 februari 1944 tijdens het vergissingsbombardement op Nijmegen.

Op de lijst staan verder Piet van Kuppenveld en Jan Duighuijsen (uit Overasselt) en Jac. Thijssen, Jan Heurkens en Anna Schreurs-Didden uit Nederasselt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.