Volledig scherm
PREMIUM
© Paul Rapp

Hetty en Willem helpen de padden oversteken in Overasselt

OVERASSELT - Ze verzamelen bij de rijhal Sint Waldrik in Overasselt. Emmers en zaklampen worden uit de achterbak gehaald, fluorescerende hesjes gaan aan. Hetty en Willem Sjerps uit Grave en Carla en Ab Aalberts uit Overasselt zijn er klaar voor, ze gaan padden overzetten.

De paddentrek is alweer ruim een maand aan de gang. Ze gaan van hun winterslaapplaats naar hun geboortewater van De Waai om zich voort te planten, en weer terug. Hetty: ,,Er wordt niet eerst gegeten als ze uit de winterslaap komen, nee, eerst naar het water om te paren.” Tijdens die reis steken ze over bij verharde wegen, levensgevaarlijke plekken. Zoals de Oude Kleefsebaan. Sinds de klok een uur vooruit ging, is het woon-werkverkeer wel minder, maar nog steeds rijden er af en aan auto's.

Quote

Ze houden van warmte en vocht. Als het regent is het mooi, de plassen vinden ze lekker. Daar gaan ze in zitten

Hetty Sjerps

Vogels kwetteren, in de verte klinkt een pauw. Er vliegt een vleermuis langs. Het is een ietwat frisse, droge avond. Geen ideale stapavond voor een pad. Hetty: ,,Ze houden van warmte en vocht. Als het regent is het mooi, de plassen vinden ze lekker. Daar gaan ze in zitten, hun koppies steken er dan bovenuit. Sommige gaan er even wijdbeens in liggen. Ze zijn echt gek die padden.”

De vader van Hetty woont in Overasselt en begon met padden overzetten in 2004: ,,Hij is 88, maar doet het nog steeds. In 2005 ben ik mee gaan doen.” De twee stellen hebben een rooster gemaakt, op woensdag, vrijdag en zaterdag lopen Carla en Ab, de overige dagen nemen Hetty en Willem voor hun rekening. Ze zouden graag zien dat meer vrijwilligers zich bij hun groep aansluiten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.