Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Heumen bezuinigt, maar niemand merkt er iets van

MALDEN - Er moet de komende jaren flink bezuinigd worden door de gemeente Heumen, maar wethouder Maarten Schoenaker (CDA) bezweert dat de inwoners daar weinig van gaan merken. 

Hij kán wel in subsidies van verenigingen en stichtingen gaan snijden - een lijstje ligt al klaar - maar dat is hij niet van plan. Dat gebeurt alleen als de politieke partijen niet met zijn voorstellen instemmen. En die gaan dat niet doen, vermoedt hij. 

Heumen is financieel een sterke gemeente, vindt de wethouder met financiën in zijn portefeuille. Maar de zogeheten meicirculaire, waarin het rijk aankondigt hoeveel geld de gemeenten kunnen verwachten, viel nogal tegen. Tonnen moeten nu de komende jaren ergens vandaan getoverd worden om niet in de problemen te komen. In 2022 dreigt zelfs een tekort van ruim 8,5 ton.

Toch wekt Schoenaker niet de indruk zich ernstige zorgen te maken. De verenigingen hoeven dat wat hem betreft ook niet te doen. Al heeft hij wel al begrepen dat er bij sommige clubs wat onrust was ontstaan. 

Rijk draait op voor gasloze wijk

Hij speurt op andere plekken naar geld. Om een voorbeeld te noemen: er was geld opzij gezet om gasloze wijken te bouwen, dat is van de begroting geschrapt. De gemeente gaat er namelijk nu vanuit dat de landelijke overheid na het klimaatakkoord voor de kosten opdraait. 

Nog een voorbeeld: de verbouwing van het gemeentehuis waar grootse plannen voor waren, wordt soberder uitgevoerd. Dat was al bekendgemaakt, maar werkt wel door in de financiën voor de komende jaren.

Voorbeeld drie: ,,We gaan mensen uit de bijstand helpen”, zegt Schoenaker, ,,door ze snel en efficiënt op de arbeidsmarkt te brengen.” Scheelt weer geld voor de gemeente. 

Wat inwoners wel gaan merken, is dat onkruidbestrijding en onderhoud van trottoirs en dergelijke op een lager pitje worden gezet. En de wethouder financiën gaat ‘scherp begroten'. ,,In de wind zeilen", noemt hij dat. ,,Je mag best een beetje risico lopen.” Zo lang je de verenigingen daar maar niet mee lastig valt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.