Volledig scherm
Jong en oud op de schaatsbaan in Heumen. © Paul Rapp

Heumen trekt twintig mille uit voor winterfestijn met ijsbaan

MALDEN - Ondernemers Michael Limbach (Maxifun) en Peter Smulders (Kanaalzicht in Heumen) krijgen  van de gemeente Heumen 20.000 euro om in de periode december/januari van dit jaar een winterfestijn met ijsbaan te houden in het Maldense centrum.

Volgens burgemeester en wethouder zijn de plannen, zoals die werden toegelicht door het tweetal ‘realistisch’. Eerder dit jaar nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd gesteld dat er voor het winterfestijn maximaal 20.000 euro uitgetrokken mag worden.

Dat is niet alles: de gemeente staat ook nog garant voor 20.000 euro maximaal, mochten de ondernemers niet uit de kosten komen. Komt het zover,  dan wordt het bedrag dat dan nodig is, wel eerst aan de gemeenteraad voorgelegd. Bij de ijsbaan komt straks ook een horecavoorziening.

Organisatie moet ook ondernemersrisico dragen

Tot in de loop van het jaar was het nog de bedoeling dat de stichting Malden in Motion het winterfestijn voor zijn rekening zou nemen. Een jaar eerder stelde de gemeenteraad zich garant voor een bedrag van 60.000 euro. Toen ging de ijsbaan niet door, omdat de termijn waarin het festijn georganiseerd moest worden te kort bleek.

In mei van dit jaar vond de raad dat de organisatie ook ondernemersrisico zou moeten dragen en dat zag Malden in Motion, gerund door uitsluitend vrijwilligers, niet zitten.

Om het jaar een winterfestijn

Limbach en Smulders hebben de organisatie van het winterfestijn ondergebracht in de Stichting Heumen/Malden Events. Met de gemeente is afgesproken dat zij tot en met de winter van 2023/2024 om het jaar een winterfestijn zullen organiseren. Wat er na het laatst geplande winterfestijn gebeurt, is nog onduidelijk. ,,Daarna kijken we wel verder”, zei Michael Limbach eerder.

Het geld dat het college nu beschikbaar wil stellen, is onder meer nodig als aanbetaling voor de te huren ijsbaan. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad tijdens haar vergadering op 26 september groen licht geeft voor het winterfestijn.

Limbach en Smulders organiseerden ook al de feestelijkheden rond de intocht van de vierdaagse in 2018. Dit jaar kwam dat evenement weer voor rekening van Malden in Motion, dat ook andere feestelijkheden en evenementen in Malden gaan organiseren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.