Volledig scherm
In 2014 sprongen boven Overasselt parachutisten uit oude Dakota's om de operatie Market Garden te herdenken. © Theo Peeters

Heumen wil meer dan alleen herdenken en betrekt inwoners bij programma

Op 17 september is het precies 75 jaar geleden dat - een deel - van deze regio werd bevrijd. Dat wordt herdacht. Groots herdacht. De gemeente Heumen gaat nog een stap verder. Er staat een programma op stapel waarin als het even meezit over een periode van jaren thema's als 'vrijheid' en 'verbinden' doorklinken.

Om vorm te geven aan dat ambitieuze voornemen nam de gemeente Willem van Genugten in de arm, emeritus hoogleraar internationaal recht aan de universiteit Tilburg en - dat komt mooi uit - inwoner van de gemeente. Hij vindt het idee 'een prachtige gelegenheid om bewoners en bewonersgroepen bij elkaar te brengen.'

,,Bij zo'n evenement gaat het wat mij betreft niet alleen om terugkijken, om toen'', zegt Van Genugten. ,,Het gaat, misschien meer nog wel, om de vraag: wat doen we vandaag de dag met het begrip vrijheid.''

Hoe een en ander er precies uit gaat zien, is nog niet in detail duidelijk. Maar de contouren zijn er. Heumenaren zijn door de gemeente uitgenodigd met ideeën te komen en daarvan worden er nu vijftien uitgewerkt.

,,De categorieën zijn er. Denk aan militaire voertuigen, aan een tentoonstelling, aan muziek, film, boeken, lespakketten, een fietstocht, een lezing, discussie. Allemaal zaken waarbij je in termen van 'terugblikken' kan denken, maar die we ook zoveel mogelijk hedendaags en toekomstgericht in willen vullen. Daar willen we uiteraard ook de scholen bij betrekken."

Drie minuten

Zelf bracht Van Genugten ook een aantal ideeën in, waaronder een uitnodiging aan tien Heumenaren om in drie minuten te vertellen wat vrijheid voor hun betekent. ,,Dat moeten dan mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden zijn. Denk aan een leerling van een basisschool, een senior, een jongere, een asielzoeker." Het idee is vervolgens om een bekende Nederlander - ,,de uitnodiging is al de deur uit" - uit die verhalen de gemeenschappelijke delers te laten halen. En dat kan dan weer uitmonden in een reeks lezingen en discussies.

Volledig scherm
© Eigen foto

,,De truc is natuurlijk dat we in de hele opzet met thema's komen die alle Heumenaren aanspreken. Wat je wil, is dat er uiteindelijk bij iedereen in huis een folder ligt met bijeenkomsten en activiteiten waarvan zoveel mogelijk mensen zeggen: daar wil ik bij zijn.”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat indieners van ideeën ook een eigen financiële bijdrage zouden leveren, maar daar is de gemeente van af gestapt. Er ligt op dit moment 35.000 euro klaar. Heumen probeert dat bedrag nog met hulp van sponsors op te krikken tot een halve ton. Die wordt dan door de provincie aangevuld met nog eens 50.000 euro. Mochten er nog inwoners of verenigingen zijn die een idee hebben om de begrippen bevrijding en vrijheid vorm te geven, dan kunnen ze zich nog melden bij de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.