Volledig scherm
Verkeersoverlast in de Looistraat. Daar rijdt veel sluipverkeer, en er rijden tractoren en andere landbouwvoertuigen. Gemeente heeft al paaltjes langs de weg gezet en er ligt een verkeersdrempel. Er is ook een basisschool. © Theo Peeters

Heumen wil proef met tractors op Jan J. Ludenlaan bij Heumen

HEUMEN -  Er moet een proef komen waarbij langzaam landbouwverkeer over de Jan J. Ludenlaan bij Heumen gaat. Die kan dan uitwijzen of dit een manier is om de overlast van landbouwverkeer door het dorp terug te dringen.

Voor de proef gaat de gemeente in overleg met de provincie, de eigenaar van de N271. Het gedeelte waar het om gaat is het stuk over de A73 bij Malden, dat heet daar de Jan J. Ludenlaan.

Het is niet alleen de aan- en afvoerroute voor de snelweg, het is ook de verbinding met dorpen als Heumen, Overasselt en Nederasselt. Landbouwverkeer moet nu gebruik maken van de ventweg, maar die mondt uit op de Looistraat in Heumen.

Sluipverkeer

Quote

We zijn nu zo ver dat alle partijen het eens zijn over de richting die we in willen. Het is nu zaak de praktische mogelijkhe­den te onderzoe­ken

René Waas, Wethouder gemeente Heumen

De proef is een van de mogelijkheden die uit de bus zijn gekomen bij het zoeken naar oplossingen voor de Looistraat, waar ook veel sluipverkeer gebruik van maakt. Een werkgroep met leden van gemeente, provincie, fietsersbond, ZLTO, brancheorganisatie Cumela, Veilig Verkeer Nederland en bewoners van de Looistraat zette verschillende opties op een rijtje.

Een tweede belangrijke mogelijkheid is het doortrekken van de ventweg, die dan de Looistraat kruist en min of meer parallel aan de A73 om het dorp heen gaat. 

De bewoners van de Looistraat - er staat ook een lagere school - ervaren al jaren last van het steeds grotere en snellere landbouwverkeer dat door de straat komt. De gemeente heeft, onder meer om snelheden in te dammen, al verkeersdrempels gelegd en paaltjes op de stoep geplaatst.

 ,,Maar een echte oplossing is dat niet’’, zegt wethouder René Waas. ,,We zijn nu zo ver dat alle partijen het eens zijn over de richting die we in willen. Het is nu zaak de praktische mogelijkheden te onderzoeken.”

Fietsstraat

Mocht het idee van langzaam verkeer op de Jan J. Ludenlaan stranden, dan is er nog de optie om de ventweg door te trekken.

Waas: ,,Ook daar hebben we de medewerking van de provincie nodig. Komt bij, dat het verlengen van de ventweg ook geld kost. Maar als ik zie hoe de raad staat tegenover de problemen in de Looistrraat, dan kan ik me niet voorstellen dat dat het struikelblok wordt. Is de kwestie met het landbouwverkeer opgelost, dan wordt  - volgens de plannen die nu voorliggen - de Looistraat een ‘fietsstraat’, waar de auto te gast is. Dat moet dan een flinke rem op het sluipverkeer zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.