Volledig scherm
Vieracker is een van de huidige nieuwbouwprojecten in Malden. © DG

Heumen wil snel bouwtempo nieuwe woningen opschroeven

MALDEN - Al over een jaar of twee wil de gemeente Heumen extra gas geven  bij het bouwen van nieuwe woningen.

Daarvoor komt het college van B en W begin volgend jaar niet alleen met voorstellen, onder meer wat betreft de locaties waar dat moet gebeuren, maar wordt ook met de provincie en de regio Nijmegen onderhandeld over de hoeveelheid woningen die de gemeente de komende jaren kan gaan bouwen. 

Kanaalzone

Die mededeling deed wethouder René Waas dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente. Hij reageerde met zijn opmerking onder meer op een vraag van Edwin Claassen (VVD) die vaststelde dat de gemeente volgens eigen plan de komende jaren jaarlijks gemiddeld 175 nieuwe huizen neerzet. ,,Gaat u dat aantal nu aanpassen?”, vroeg Claassen zich af. De wethouder beaamde dat.

Daarvoor had ook Rob de Graaf (CDA) al aangedrongen op snelle actie waar het gaat om de bouw van huizen. Hij betrok daar ook het bouwen van woningen in de Kanaalzone bij, op die plek is nu onder meer voetbalclub Juliana gevestigd. Waas bevestigde dat in de naderende plannen ook de Kanaalzone meegenomen wordt.

Quote

Het is eigenlijk niet meer de vraag hoe wij het centrum­plan zien en hoe de woningbouw­vi­sie er uit gaat zien, het is meer de vraag: hoe ziet Malden er in de toekomst uit

René Waas, Wethouder Heumen

De wethouder voegde daar aan toe dat de nieuwbouwplannen straks ook moeten passen in de visie over de toekomst van het Maldense centrum die in de maak is. ,,Het is eigenlijk niet meer de vraag hoe wij het centrumplan zien en hoe de woningbouwvisie er uit gaat zien, het is meer de vraag: hoe ziet Malden er in de toekomst uit.” 

Nog niet zo lang geleden bleek uit een onderzoek naar de woningbehoefte in de gemeente dat Heumen de komende tien jaar zo'n 700 nieuwe woningen nodig heeft: honderden meer dan drie jaar geleden werd ingeschat. 

Rijksweg

Het gemeentebestuur gaat niet alleen met de provincie rond de tafel om te praten over huizen, Arnhem wordt ook (weer) opgezocht om te spreken over maatregelen tegen de verkeersoverlast op de Rijksweg N844 die dwars door Malden loopt. Daarbij worden onder meer metingen gebruikt die de afgelopen tijd zijn gedaan tijdens de renovatie van de weg.

Uit die metingen - de resultaten zijn er nog niet - zou onder meer kunnen blijken dat de stremmingen die het werk met zich meebrachten niet hebben geleid tot extra files, maar wellicht wel de verkeersdruk hebben doen afnemen. 

Nijmegen e.o.