Heumense ijsbaan staat onder water: het gaat vriezen

HEUMEN - Het staat al onder water, het ijsbaanterrein in Heumen. Want het gaat vriezen. Deze week heeft een boer grondwater van 12 meter diepte opgepompt om de uitgegraven ovale waterbak te vullen. 

Die zit nu heel vol, met 20 centimeter water. ,,Gistermorgen lag er een dun vliesje op”, zegt Jan de Bruin.

De geboren Fries, ondernemer met een schaats- en skeelerzaak in het dorp, is behalve schaatsgek ook nuchter. Op de vraag wanneer er geschaatst kan worden, waagt hij zich niet aan voorspellingen. ,,Daar doe ik geen uitspraak over. Maar ik zit wel te duimen.”

Voorzichtig

De komende nachten blijft het vriezen met temperaturen die dalen naar min 6 op zondag en min 4 komende donderdagnacht. Maar overdag schijnt de komende dagen de zon en is het plus 2 graden, pas vrijdag duikt de temperatuur ook overdag onder het vriespunt.

Goed nieuws dus voor schaatsliefhebbers. Maar De Bruin is voorzichtig: ,,Voor dinsdag is sneeuw voorspeld, dat is weer een minpunt.”

Normaal zetten ze in Heumen het ijsbaanterrein overigens al medio december onder water. Maar vorig jaar diende de winter zich pas eind februari aan, dus met die wetenschap in het achterhoofd maakten ze geen haast.

Vorig jaar konden schaatsliefhebbers eind februari een week lang terecht op de Heumense ijsbaan. ,,Op de laatste zondag dat het kon, heb ik zelf nog 45 kilometer geschaatst op de baan.”

Schaatsen slijpen

Met de vrieskou neemt de schaatskoorts toe. Vooralsnog komen er vooral mensen in de winkel bij De Bruin die hun schaatsen alvast willen laten slijpen. Uit de wijde regio weten ze Brûn Schaats- & Skeeler Sport Heumen te vinden.

Volledig scherm
Vorig jaar en het jaar daarvoor, in 2017, kon er buiten geschaatst worden op de schaatsbaan in Heumen. Archieffoto © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.