Volledig scherm
PREMIUM
Pastoorwijding Sander Kesseler in Heumen © Gerard Verschooten

Heumense priester Sander woont en werkt in Oeganda, maar was weer even thuis

HEUMEN - Samen zijn, dat was de rode draad tijdens de mis gisteren in de H. Gregoriuskerk. Voor de in januari gewijde Heumense priester Sander Kesseler een thema dat dicht bij hem staat. Sinds hij in Oeganda woont en werkt, mist hij zijn familie. Nu is hij voor even terug in zijn geboortedorp voor zijn eerste heilige mis.

Op vrijdag zit Kesseler aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis en vertelt honderduit over zijn werk in het Afrikaanse land en de reden van zijn komst naar Europa. De Heumense priester heeft een delegatie van zes Oegandezen meegenomen, waaronder de aartsbisschop. Er wacht hen een warm welkom van Kesseler's ouders. In de eetkamer is een lange tafel feestelijk gedekt, het gezelschap schuift aan voor een uitgebreide maaltijd met soep en worstenbroodjes.

Bezoek aan het kerkhof

Eerder op de dag brachten ze een bezoek aan de familie van Kesseler's overleden peetoom en het kerkhof: ,,Samen met Oeganda, met mijn ooms en tantes rond de graven. In ons geloof kunnen we met hen die overleden zijn, samen zijn. Ik wil centraal stellen dat ze niet vergeten zijn maar in ons hart zitten.” De mis is om die reden ook heel belangrijk voor Kesseler: ,,Alle mensen kennen mij als Sander, de dikke Sander. Ik heb van alles hier gedaan, met Sinterklaas, met de jongeren, judo, voetbal, carnaval, ik was bij heel veel dingen betrokken. Ik vind het belangrijk om nu als priester met de mensen die belangrijk zijn geweest in mijn vorming, samen te komen rond het altaar. Dat ik dan voor het eerst mag voorgaan. Het weerzien wordt wel emotioneel.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezinnen

    Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezin­nen

    Jaarlijks komen enkele tientallen Bosnische kinderen uit arme gezinnen een paar weken op vakantie in deze regio. Het wordt echter steeds lastiger gastgezinnen te vinden. Maar de bus vanuit Bosnië gaat rijden, hoe dan ook. Er kunnen 42 kinderen in, die zijn ook al geselecteerd door de vrijwilligers van de stichting Kinderhulp Bosnië. Het is alleen de vraag of een deel van die kinderen teleurgesteld moet worden omdat er in de regio niet voldoende gastgezinnen te vinden zijn.

Nijmegen e.o.