De optocht in Malden, twee jaar geleden.
Volledig scherm
De optocht in Malden, twee jaar geleden. © Paul Rapp

Hoge praalwagens verboden in Malden, optocht gaat wel door

MALDEN/GROESBEEK - Hoge praalwagens zijn zaterdagmiddag verboden in de carnavalsoptocht van Malden. Verenigingen met zo'n hoge wagen mogen wel meedoen, maar moeten die delen die boven de huizen uit toornen, naar beneden laten. Verder zijn ook bewegende delen taboe.

De organisatoren van carnavalsvereniging De Dwarsliggers kwamen zaterdagochtend tot die maatregelen nadat ze al dagenlang de weerstations in de gaten hadden gehouden, vertelt voorzitter Eef Peters. ,,Het wordt windkracht 4 tot 5, hebben we gezien. Dat is niet zo heftig dat we de hele optocht moeten afgelasten. Alle leden van de optochtcommissie hebben we gevraagd: wat doen we? Dit is er uit gekomen. We willen het wel graag veilig houden."

Hoge delen kunnen gekanteld worden

De hoge elementen van praalwagens kunnen in de meeste gevallen naar beneden gekanteld worden, omdat er op weg naar optochten soms lage viaducten gepasseerd moeten worden.

Ook de optocht in het Groesbeekse kerkdorp De Horst gaat gewoon door, heeft het Samenwerkend Orgaan Karnaval (SOK) Groesbeek besloten. ,,Het is een kleinschalige optocht, waar veel kinderen aan meedoen”, aldus een woordvoerder. ,,Ook komen er wat grote wagens maar die laten op zaterdag hun tanden nog niet zien. Dat bewaren ze voor de zondag.”

Voor die grote optocht onderhoudt het SOK nauw contact met de  Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De tocht door Het Keulen van Gelderland geldt als de grootste in de provincie. Gedurende drie uur rijden en lopen er zo'n tweehonderd carnavalsgroepen door het heuveldorp. Het definitieve besluit, doorgaan of niet, valt zondagochtend.

Nijmegen e.o.