Volledig scherm
Het oorlogstuig dat tot ontploffing werd gebracht. © Joop Verstraaten

In tuin gevonden oorlogstuig tot ontploffing gebracht

GROESBEEK – De Explosieven Opruimings Dienst van het Ministerie van Defensie heeft woensdagmiddag in totaal 65 granaten uit de Tweede Wereldoorlog op het spring terrein in het bosgebied bij De But in Groesbeek ter ontploffing gebracht. 

Quote

We zijn momenteel dagelijks bezig in Berg en Dal

Frank de Deugd, EOD

Volgens sergeant-majoor Frank de Deugd commandant van de ruimploeg van de EOD komt dit oorlogstuig voor het grootste deel uit een tuin in Milsbeek. Daar werden afgelopen weekend in eerste instantie 6 granaten aangetroffen. 

,,Maandag hebben wij het gebied rond de woning afgezocht en troffen nog eens 52 granaten aan. Deze waren van Amerikaanse makelij. Ze kwamen aan het licht tijdens graafwerkzaamheden voor het plaatsen van een tuinhuisje. Twee granaten werden aangetroffen tijdens landbouwwerkzaamheden in Nederasselt. Het bijzondere van deze vondst is dat er een opslag is geweest. Wij komen vooral in deze tijd- boeren beginnen weer op het land en bewoners gaan in de tuin bezig – vrijwel dagelijks in Berg en Dal. Daar is destijds flink gevochten”,  aldus Frank de Deugd. 

Even na twee uur werd woensdagmiddag al het oorlogstuig (45 brisant pantsergranaten, 13 brisant granaten en 7 pantsergranaten) tot ontploffing gebracht. De hele omgeving werd nauwlettend in de gaten gehouden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.