Volledig scherm
Inbraak overval woningen inbreker © shutterstock

Inbreker wacht nu ook forse rekening gemeente

MALDEN - Een inbreker die in deze regio onderweg is om zijn slag te slaan, kan als hij aangehouden wordt van de betreffende gemeente een rekening verwachten die kan oplopen tot duizenden euro's.

Deze week schreef de gemeente Heumen een eerste rekening uit. Nog niet definitief, maar als waarschuwing, want zo moet dat volgens de wet. Een ‘goede bekende’ van de politie werd in maart aangehouden met zijn gereedschap in de auto: koevoet, bivakmuts, schroevendraaier, slijpschijf. Dat leverde hem een boete van zo'n 100 euro op.

Nu hangt hem sinds deze week een nog flinkere rekening boven het hoofd. Wordt hij nog een keer in de gemeente Heumen aangehouden, dan komt de gemeente bij hem 3.000 euro innen. En de keren daarop ook, tot een totaalbedrag van 12.000 euro.

Preventieve werking

Gemeenten hebben sinds januari de mogelijkheid om op deze manier overtreders van de wet het leven financieel zuur te maken. ,,En het is voor het eerst in de regio dat we daadwerkelijk in de gelegenheid zijn om dat ook te doen”, zegt burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen.

Gemeenten hebben nu namelijk wettelijk het recht om inbrekers die onderweg naar een klus betrapt worden, een ‘herstelsanctie’ op te leggen. Mittendorf: ,,Het woord ‘herstel’ duidt er op dat je terug wil naar een situatie die is zoals die hoort. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor iemand die een carport neerzet zonder vergunning. Herstelt die de situatie niet, dan wacht hem ook een sanctie.”

Quote

,Deze man is vaker betrapt. Hij weet dat hem een volgende keer meer te wachten staat dan die boete van 100 euro. Ik kan me voorstel­len dat hij het zo wel laat om hier nog eens aan de slag te gaan

Marriët Mittendorff , Burgemeester gemeente Heumen

Mittendorff hoopt en verwacht dat er van de 3.000 euro die de betreffende inbreker - ‘het is niet iemand uit onze gemeente’- nu boven het hoofd hangt, vooral een preventieve werking uit gaat. ,,Deze man is vaker betrapt. Hij weet dat hem een volgende keer meer te wachten staat dan die boete van 100 euro. Ik kan me voorstellen dat hij het zo wel laat om hier nog eens aan de slag te gaan.” Overigens kan de burgemeester in voorkomende gevallen ook een lager bedrag uitschrijven.

Op stoel van de rechter?

Of Mittendorff daarmee niet te veel op de stoel van de rechter gaat ?zitten? ,,Zeker niet. Als burgemeester ben ik onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid in onze gemeente. Een inbraak kan een enorme impact hebben. In Malden wonen relatief veel welgestelde mensen, we liggen handig aan een snelweg en zijn dus geliefd als het om mobiel banditisme gaat. Bovendien komen dieven hier met enige regelmaat terug. Ik wil niet dat onze inwoners dit soort dingen overkomen. Dus alles wat ik kan doen om dat aan te pakken, zal ik niet nalaten. In ieder geval niet zolang mijn andere taken als burgemeester er niet door in het gedrang komen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.