Jongerencentrum de Sjem in Malden gaat dicht, ook Forte Welzijn in Heumen stopt

MALDEN - Per 1 januari sluit jongerencentrum De Sjem in Malden na 35 jaar de deur. Op die datum zet ook Forte Welzijn een punt achter het jongerenwerk in de gemeente Heumen. De gemeente heeft inmiddels contact met een andere organisatie die het jongerenwerk er overneemt.

Volledig scherm
Jongerencentrum de Sjem © desjem.nl
Quote

Het lukt ons met een bestuur van vier vrijwilli­gers gewoon niet meer. Dat doet pijn, maar je moet ook realis­tisch blijven.

Karin Ariaans, Voorzitter de Sjem

Het is dan wel Doomsday gedoopt, maar het moet een knallend feest worden waarmee in november afscheid genomen wordt van de Sjem, het jongerencentrum dat sinds 1998 onderdak heeft in de kelders van cultureel centrum Maldensteijn. Het is een laatste activiteit van het Sjem-bestuur. Het lukt niet meer voldoende jongeren in Malden te bereiken.

Voorzitter Karin Ariaans: ,,Van begin af heeft de Sjem als belangrijkste doelstelling dat jongeren zelf activiteiten bedenken, organiseren en uitvoeren. Op die manier willen wij ze ook vaardigheden meegeven voor als ze later de maatschappij in gaan. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een achterban nodig, heb je de gemeente nodig en heb je een jongerenwerker nodig.’’

,,Forte stopt er mee in Heumen, de gemeente zegt - en dat snappen we - als je zo’n 17.000 euro subsidie per jaar krijgt, moet je ook meer jongeren/vrijwilligers trekken. Dat lukt ons met een bestuur van vier vrijwilligers gewoon niet meer. Dat doet pijn, maar je moet ook realistisch blijven.”

Forte Welzijn
Dat Forte Welzijn - ook actief in de gemeenten Berg en Dal en Over Betuwe - met het jongerenwerk in Heumen stopt, is aldus wethouder Frank Eetgerink een wederzijdse beslissing. ,,Je zou kunnen zeggen dat we in zekere mate op elkaar uitgekeken zijn. Misschien dat het jongerenwerk wat te veel op de automatische piloot ging. We zijn beide tot de conclusie gekomen dat het op deze manier niet meer werkt.” 

Lucien Peeters, directeur van Forte Welzijn zegt daar over: ,,Wij merken duidelijk dat wij als welzijnsorganisatie een andere visie hebben op jongerenwerk. De rol die je speelt, hoe voer je werk uit, welke doelen stel je, daar kijken we anders tegenaan dan de gemeente.” In de andere gemeenten waar Forte actief is zegt Peeters dat de samenwerking wel goed gaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.