De voorbereiding voor de rommelmarkt is in volle gang.
Volledig scherm
De voorbereiding voor de rommelmarkt is in volle gang. © Theo Peeters

Juliana én goede doelen profiteren van rommelmarkt

MALDEN - Het sportcomplex van sv Juliana'31 in Malden staat zondag volledig in het teken van de grote, jaarlijkse rommelmarkt. Die is in eerste instantie bedoeld om de clubkas te spekken, maar ook anderen profiteren ervan. 

Zo gaat een deel van de overgebleven spullen naar goede doelen. Ook gaat 10 procent van de opbrengst uit een van de tenten naar een project voor kansarme jongeren in Curaçao.

,,Opkopers willen vaak na afloop voor een paar tientjes alles meenemen. Dat vinden we zonde; we maken er liever een andere club blij mee. Het is fijn om maatschappelijk iets terug te kunnen doen met alle spullen die we gekregen hebben”, zegt organisator Frans Janssen.

,,Alle kleding en speelgoed die we niet verkopen, schenken we aan een kleine stichting die de spullen uitdeelt in afgelegen gebieden in Sierra Leone. De overgebleven boeken en oud papier gaan naar een wandelvereniging in Escharen. Komende jaren willen we dat uitbreiden, zodat we na afloop van de rommelmarkt met álle spullen iets goed kunnen doen.”

Alles is gesorteerd

De rommelmarkt van Juliana geldt als een van de grotere in de regio en trekt doorgaans zo'n 1.200 tot 1.500 bezoekers. Tientallen vrijwilligers van de vereniging zijn dagen en weken bezig geweest om alle ingeleverde goederen te sorteren. ,,Dat maakt deze rommelmarkt uniek”, zegt Janssen. ,,Alle kleding bij elkaar in een paar tenten, al het glaswerk in de kantine, de kleedkamers vol boeken.”

Op de velden zijn zeven grote tenten opgebouwd. Meer dan honderd vrijwilligers zijn zondag in touw om alles in goede banen te leiden, onder meer als verkoper, verkeersregelaar of kantinemedewerker. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat Juliana’31 het nodige extra geld in de clubkas krijgt. ,,Het is een belangrijke inkomstenbron voor de club, zeker nu subsidies die teruggeschroefd”, zegt Jansen, die verwacht zondag ergens tussen 15.000 en 25.000 euro op te halen.

De rommelmarkt op sportpark De Broeklanden aan de Broekkant in Malden duurt zondag van 10.00 tot 15.00 uur, entree 2,50 euro.

Nijmegen e.o.