Volledig scherm
kinderen uit Bosnië op vakantie in Malden. © Eigen foto

Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezinnen

Jaarlijks komen enkele tientallen Bosnische kinderen uit arme gezinnen een paar weken op vakantie in deze regio. Het wordt echter steeds lastiger gastgezinnen te vinden. Maar de bus vanuit Bosnië gaat rijden, hoe dan ook. Er kunnen 42 kinderen in, die zijn ook al geselecteerd door de vrijwilligers van de stichting Kinderhulp Bosnië. Het is alleen de vraag of een deel van die kinderen teleurgesteld moet worden omdat er in de regio niet voldoende gastgezinnen te vinden zijn.


,,Dat zou niet voor het eerst zijn”, zegt Maldenaar Peter Keemers. ,,Ik heb wel eens een huilende moeder aan de lijn gehad. Haar dochter kon niet mee, terwijl vriendinnen uit haar klas wel op vakantie naar Nederland gingen.” Keemers is sinds enkele jaren penningmeester van de stichting die inmiddels elf jaar vakanties voor deze kinderen organiseert. Daarvoor gebeurde dat door Pax Christie, vanaf halverwege de negentiger jaren, na afloop van de burgeroorlog in Bosnië.

Quote

,Ik heb wel eens een huilende moeder aan de lijn gehad. Haar dochter kon niet mee.

Arme kinderen er even tussenuit

De opzet is simpel: ervoor zorgen dat basisschoolleerlingen uit arme gezinnen er een paar weken per jaar tussenuit kunnen. Een gratis vakantie. De kinderen wordt op scholen in Bosnië geselecteerd, dat gebeurt in overleg met de leiding van de school waarop zij zitten. Keemers: ,,De ouders mogen niet meer verdienen dan 250 euro per maand. In de meeste gevallen hebben die ouders overigens helemaal geen werk. De kinderen mogen niet in het buitenland op vakantie geweest zijn. In veel gevallen hebben ze ook geen paspoort. Dat betalen wij dan voor ze.”

Vitaminegebrek

Armoede in Bosnië. ,,Die is er groot”, zegt Keemers. ,,We hebben meegemaakt dat we bij een bezoek een ziek meisje aantroffen. Hangend op de bank, bleek, lusteloos, haar haar viel uit. Zij bleek een ernstig vitaminegebrek te hebben. Wij zijn met haar naar de huisarts en het ziekenhuis gegaan, hebben de medicijnen betaald. Waren we er op dat moment niet toevallig geweest in dat gezin, dan weet ik niet wat er gebeurd was.”

Sportmiddag en naar Efteling

De kinderen - tussen de 7 en 12 jaar oud - worden ontvangen door gastgezinnen in een wijde regio: van Zeeland/Uden tot Kranenburg. De vakantie, vanaf zaterdag 13 juni, duurt dit jaar voor het eerst geen drie, maar twee weken.

,,Omdat we merkten dat sommige - potentiële - gastgezinnen drie weken toch wat lang vonden.” In die periode wordt er voor de kinderen een uitgebreid programma georganiseerd. Van een sportmiddag tot een bezoek aan de Efteling. Om de vakantie mogelijk te maken heeft de stichting jaarlijks zo’n 20.000 euro nodig. Dat geld komt van sponsors en door het houden van acties. Sinds enige tijd helpt de stichting Bosniërs ook met giften in natura. ,,Zo hebben we iemand vijf geiten gegeven. Na enkele jaren had hij er twintig en was het een echt bedrijfje geworden.”

Voor de gastgezinnen wordt jaarlijks en reis georganiseerd naar Bosnië. Daar kan iedereen dan - op eigen kosten - kennis maken met de gezinnen waar de vakantiekinderen vandaan komen.

Meer informatie: kinderhulpbosnie.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.