Volledig scherm
De Rijksweg snijdt het dorp Malden in tweeën. © Paul Rapp

Kritiek VVD Heumen op provinciale VVD wegens
Rijksweg Malden

MALDEN - VVD Heumen is moegestreden over de Rijksweg in Malden. In een kritische open brief aan gedeputeerde en VVD-lijsttrekker Jan Markink uit de fractie haar teleurstelling over de provincie Gelderland en in het bijzonder over de provinciale VVD. Hun eigen 'partij van de doeners’ verwijten ze een gebrek aan daadkracht.

Het steekt de Heumense VVD’ers met name dat andere, minder nijpende, knelpunten wél door de provincie zijn opgelost, maar dat er in Malden helemaal niets gebeurt. ‘Onbegrijpelijk, en wat ons betreft volstrekt onacceptabel', schrijft de fractie. 

‘Elders in Gelderland gaat de schop zo nodig wel de grond in voor een randweg (onder meer Winterswijk, Lochem, Voorthuizen en Voorst) voor wegen die over het algemeen aanzienlijk minder intensief worden gebruikt dan de Rijksweg door Malden.’

Geen medewerking

Met zo'n 20.000 voertuigen per dag, 7 miljoen per jaar, geldt de Rijksweg als een zeer drukke provinciale weg, die het dorp Malden in tweeën splijt. Naast geluidsoverlast en vervuiling zorgt de drukte op de weg voor verkeersonveilige situaties. Al jaren probeert de gemeenten Heumen hier iets tegen te doen, maar zonder medewerking van de provincie lukt dat niet; die is immers eigenaar van de weg. 

Ondanks veel gesprekken, moties en brieven komt Gelderland niet in beweging. Juridische mogelijkheden om de provincie te dwingen, zijn er niet, omdat de geluids- en uitstootnormen niet worden overschreden

De strijd om aanpak van de Rijksweg noemt de VVD ‘een litanie van actieve inwoners, initiatieven, niet ingeloste verwachtingen en halve bestuurlijke toezeggingen. Wij hebben daar bij de afgelopen raadsverkiezingen een belangrijk punt van gemaakt en recent moeten vaststellen dat het dossier opnieuw dreigt vast te lopen’.

Randweg met transferium

De lokale liberalen memoreren dat het bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen zich in 2010 heeft uitgesproken voor een randweg aan de westzijde van Malden, in combinatie met een transferium en een hoogwaardige OV–verbinding. ‘Daarna is er, ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit onze gemeente aan het provinciebestuur, niets meer gebeurd. In die periode heeft ook de VVD deelgenomen in het dagelijks bestuur van onze provincie, zelfs in de hoedanigheid van portefeuillehouder verkeer.’ 

De fractie roept Gelders VVD-lijsttrekker Jan Markink ertoe op om, na de komende provinciale verkiezingen, met de nieuwe coalitiepartners afspraken te maken over de aanpak van de Rijksweg. Markink heeft nog niet op de brief gereageerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.