Volledig scherm
Kleding in de koortsboom in Overasselt. © Theo Peeters

Legendarische koortsboom dreigt te bezwijken onder gewicht kleding

OVERASSELT - De koortsboom in Overasselt dreigt te bezwijken onder het gewicht van kledingstukken die er in hangen. Staatsbosbeheer roept het publiek op alleen nog lapjes in de boom te knopen en daarmee de traditie te respecteren.

Volgens de legende zou iemand van koorts genezen als hij op bedevaart ging naar de St. Walrickkapel in het vennengebied van Overasselt, geld schonk voor de armen en een lapje van zijn ondergoed in de zomereik bij de kapel hing.

Boswachter
Boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer. „We roepen op geen hele kledingstukken meer in de boom te hangen. We vragen mensen respectvol met de plek om te gaan. De boom moet geen kapstok worden.”

Cupmaat
Boswachters halen een aantal keer per jaar de zwaarste kledingstukken uit de boom. Schoenen, een winterjas of een bh met een indrukwekkende cupmaat. Staatsbosbeheer heeft onlangs bomen gekapt om de koortsboom meer licht en ruimte te geven. Maar daarmee is het voortbestaan van de 35 jaar oude zomereik niet verzekerd.

De grote koortsboom van zo'n honderd jaar oud heeft zijn functie verloren omdat de takken zo hoog boven de grond zitten, dat het haast onmogelijk is er een lapje in te hangen.

Staatsbosbeheer denkt bovendien een aarden wal ontdekt te hebben die mogelijk de erfgrens van de kapel aangaf. Ook is het benieuwd naar de achtergrond van een heuvel vlakbij de ruïnekapel. Uit een onderzoek moet blijken welke historische elementen nog aanwezig zijn om de plek met een nieuwe inrichting meer allure te geven.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van woensdag 8 februari 2017, edities Rijk van Nijmegen, Nijmegen, Maas en Waal en Wijchen en Beuningen, digitaal via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
De koortsboom in Overasselt hangt vol kledingstukken. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Als profvoetballer was hij onoverwinnelijk, nu strijdt Hent tegen dementie
    PREMIUM
    video

    Als profvoet­bal­ler was hij onoverwin­ne­lijk, nu strijdt Hent tegen dementie

    NIJMEGEN - Mooi beeld. Vader Hent en zoon Freek Kornelis liggen in tegenovergestelde richting languit op het voetbalveld. Ze kijken in het niets omhoog, hun hoofden naast elkaar. Freek die de emotionele woorden spreekt: ,,Als profvoetballer was mijn vader onoverwinnelijk. Hij stopte elke aanvaller en won vele wedstrijden. Tot hij zijn grootste tegenstander tegenkwam: dementie. Deze strijd is helaas nog niet te winnen.”

Nijmegen e.o.