Volledig scherm
De komende jaren (2024-2029) is er het centrum van Malden ruimte genoeg voor nieuwe woningen voor eigen behoefte. Maar als de gemeente ook huizen wil laten bouwen voor mensen uit een grotere regio, wordt het krap. © ANP XTRA

Malden wil best huizen bouwen voor Nijmegenaren, maar waar precies? Dit is het jaar van de keuze

HEUMEN/MALDEN - Huizen moeten er komen in de gemeente Heumen. Daar roept de politiek al tijden om. Maar voor wie gaat de gemeente de komende tien jaar bouwen? Voor de behoefte van de eigen inwoners, of voor iedereen die in de regio Arnhem-Nijmegen wil wonen? Die keuze moet de gemeenteraad maken, zeggen burgemeester en wethouders.

Het dorp Malden moet uitgebreid worden als Heumen ook plek wil bieden aan mensen die ergens in de regio Arnhem-Nijmegen willen wonen. Ook in Overasselt, Heumen en Nederasselt komen huizen, maar in Malden zijn de grootste aantallen te halen.

Dat blijkt uit een voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Die discussieert donderdag 20 februari over woningbouw. De raad moet dan ook zeggen waar in Heumen het beste nieuwe huizen gebouwd kunnen worden.

Vergrijzing

De komende jaren (2024-2029) is er het centrum van Malden ruimte genoeg voor nieuwe woningen voor eigen behoefte. Maar als de gemeente ook huizen wil laten bouwen voor mensen uit een grotere regio, wordt het krap. In Malden en omgeving staan dure huizen genoeg, er is vooral behoefte aan goedkopere huizen voor jongeren en ouderen, blijkt uit een onderzoek naar de woningbehoefte.

Grofweg zijn er nu drie scenario's waar de politiek zich over moet uitspreken: bouwen voor eigen behoefte, ook bouwen voor iedereen die geen huis kan vinden in Nijmegen, of ook bouwen voor iedereen die ergens in de regio Arnhem-Nijmegen wil wonen. 

Burgemeester en wethouders vinden dat Malden best ook voor Nijmeegse behoefte kan bouwen, maar de gemeenteraad bepaalt. Malden is een logisch dorp om te wonen als je bijvoorbeeld op het universiteitscomplex werkt, schrijven B en W. Met meer jonge gezinnen is het ook makkelijker om voorzieningen zoals het winkelcentrum in stand te houden. Door vergrijzing komen die voorzieningen onder druk te staan. 

Kanaalzone of Lierdal?

Volledig scherm
Archieffoto van het Lierdal. © Theo Peeters

De meest voor de hand liggende plekken om Malden uit te breiden zijn de Kanaalzone (op en rond de sportvelden van Juliana'31) of het Lierdal, aan de rand van Malden richting Molenhoek. Over woningbouw op die plekken wordt al langer gesproken, maar dat moet nu concreet worden. 

De Kanaalzone zou een logische ‘afronding’ zijn voor het dorp Malden, vinden burgemeester en wethouders. Het nadeel is wel dat het sportpark moet verhuizen. Dat is duur. Het Lierdal is daarvoor een optie, omdat de gemeente daar veel grond bezit. Bouwen in het Lierdal zou dan weer betekenen dat Juliana op Sportpark de Broeklanden blijft.

,,We trekken dit jaar uit om een keuze te maken’’, zegt wethouder René Waas. ,,We zullen nu een keer moeten kiezen. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of het de Kanaalzone wordt of het Lierdal.’’

Nijmegen e.o.