Volledig scherm
Een windmolen © ROBIN UTRECHT

Maximaal vier windmolens langs A73 gemeente Heumen

MALDEN - Als alles meezit draaien over een paar jaar de eerste wieken van windmolens langs de A73 in de gemeente Heumen. Het worden er drie à vier. Voor meer is daar geen ruimte.

Samen met een flink aantal hectares vol zonnepanelen zou dit gebied - ingesloten tussen Maas-Waalkanaal, A73, Jan J. Ludenlaan in Malden en de A73-afslag Dukenburg - kunnen volstaan om van Heumen  een ‘energie- en klimaatneutrale’ gemeente te maken. Het streven is om dat in 2050 voor elkaar te krijgen. 

Voorwaarden

Dan moet wel een aan paar voorwaarden voldaan worden,  zegt wethouder Leo Bosland: woningen en bedrijven in de gemeente moeten optimaal geïsoleerd zijn en van de mogelijkheden om zonnepanelen op daken te leggen moet maximaal gebruik zijn gemaakt.

Quote

Ik verwacht eigenlijk niet dat we die reservege­bie­den nodig hebben

Leo Bosland, Wethouder gemeente Heumen

Gisteren presenteerde de gemeente de weg die moet leiden tot het duurzame Heumen dat ze wil zijn. Het scenario dat daarbij hoort is onder meer tot stand gekomen na het raadplegen van de inwoners - daarvoor werden vier bijeenkomsten gehouden - en het op een rijtje zetten van alle (wettelijke) regels waaraan windmolens en zonneparken gebonden zijn.

Mocht uiteindelijk blijken dat het gebied langs de A73 niet voldoende is, dan zijn er nog een paar reservegebieden waar zonnepanelen - geen windmolens - zouden kunnen komen. Het gaat daarbij in eerste instantie om stukken grond ten oosten van Overasselt, ten westen van Overasselt en ten noorden van Nederasselt. Voldoen ook die niet, dan kan nog uitgeweken worden naar een gebied ten noorden van Overasselt. ,,Maar", zegt Bosland, ,,Ik verwacht eigenlijk niet dat we die reservegebieden nodig hebben.”

Groen karakter

Hoeveel zonnepanelen er langs de A73 komen is nog niet bekend. Voor een deel zullen deze in geluidswallen worden verwerkt. De rest moet, ook dat is een voorwaarde, ‘goed ingepast worden in het  landschap'. Met andere woorden: dat moet met de hulp van bomen en struiken een groen karakter behouden. Het college stelt zich voor dat het energiepark langs de snelweg ook een educatief karakter krijgt met onder meer een voorlichtingscentrum. 

Windmolens en zonneparken zullen overigens niet door de gemeente worden aangelegd. Die houdt de regie. Zo moet bij minstens de helft van de energie-initiatieven sprake zijn van inwoners-participatie. Er zijn nu drie aanvragen voor een zonnepark langs de A73. Het grootste wil Theo Hopman van kaas- en zuivelboerderij Diervoort aanleggen: 17 hectare. Bij de tweede andere gaat het, aldus Bosland, om kleine stukjes grond. Op 4 februari houdt de gemeente nog een bijeenkomst om te luisteren naar de Heumenaren. In september komt het plan in de raad.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bezwaarmakers wonen te ver van mountainbikeroute, bezwaren afgewezen
    PREMIUM

    Bezwaarma­kers wonen te ver van mountainbi­ke­r­ou­te, bezwaren afgewezen

    MOOK - De bezwaren tegen de aanleg van een mountainbikeroute door de bossen van Mook zijn door de gemeente afgewezen. Dat gebeurde op advies van de onafhankelijke bezwarencommissie, die het gros van de bezwaren ongegrond verklaarde, omdat de ‘mountainbikeroute geen gevolgen van enige betekenis met zich mee zal brengen voor de indieners'. Anders gezegd: ze wonen er te ver - tussen de 336 en 580 meter - vanaf.

Nijmegen e.o.