Volledig scherm
© Theo Peeters

Meer dan 100 oorlogsattributen gevonden in Malden

MALDEN - Een Duits gasmaskerblik, een Amerikaanse parachute, een Britse helm. Een aantal voorbeelden van wat de archeologen op het terrein van de voormalige Sint-Jozefschool in Malden hebben opgegraven.

In totaal zijn er meer dan 100 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in de school waar vroeger soldaten zaten gelegerd.

Handgranaten
Explosievenonderzoekers hebben in oktober ook zo'n tien handgranaten, enkele mortierkoppen en kogels uit de grond gehaald. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de munitie in Groesbeek tot ontploffing gebracht.

Geringe waarde
De opgegraven voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog hebben volgens het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten een geringe historische waarde. Na de opgraving lag daarom nog een tijd een berg historisch afval van onder meer jerrycans, auto-onderdelen en munitiekistjes op het terrein aan de Raadhuisstraat. De voorwerpen zijn inmiddels weggegooid.

Romeinse tijd
Behalve vondsten uit de Tweede Wereldoorlog troffen de archeologen van RAAP ook voorwerpen en sporen van gebouwen aan, die stammen uit de Romeinse tijd tot en met de vroege middeleeuwen. De gemeente Heumen kan hier nog weinig over loslaten, omdat de archeologen er nog onderzoek naar doen. Naar verwachting is binnen enkele weken het rapport van RAAP over de opgraving klaar.

Nijmegen e.o.