Volledig scherm
Er is sprake van miljoenenfraude. © Getty Images/iStockphoto

Nertsenfokkers verdacht van miljoenenfraude, huiszoekingen in Malden en Appeltern

MALDEN - Negen nertsenfokkers en hun adviseurs hebben vermoedelijk grootschalige fraude gepleegd en daarmee tientallen miljoenen euro’s buitgemaakt. De FIOD heeft daarom woensdag elf doorzoekingen verricht, waaronder in woningen en bedrijfspanden in Appeltern en Malden.

Het gaat vermoedelijk om 50 miljoen euro verhulde omzet. Acht mannen en een vrouw worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen. Er is beslag gelegd op acht woningen, achttien banktegoeden van de verdachten en 23.500 euro contant geld. Ook in Denemarken vinden doorzoekingen plaats. Een man uit de gemeente Houten is aangehouden.

Luxemburgse bankrekening

De Belastingdienst heeft na onderzoek van bankgegevens uit Luxemburg begin 2018 mensen een brief gestuurd om informatie te geven over hun Luxemburgse bankrekening. Sommige bankrekeningen werden niet gemeld. De Belastingdienst ontdekte dat een aantal nertsenfokkers met hulp van adviseurs, zogenoemde facilitators, een deel van hun omzet buiten het zicht van de dienst wilden houden. 

Vermoedelijk maakten een aantal nertsenfokkers gebruik van dit soort constructies, blijkt uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD. ‘De constructie werkt zo: een deel van de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen zijn via een buitenlandse onderneming gestald op een Luxemburgse rekening en vervolgens, na aftrek van commissie voor de facilitators, overgemaakt naar de Luxemburgse bankrekeningen van de nertsenfokkers’, schrijft de FIOD over de fraude. Over een lange periode is een deel van de veilingopbrengsten daarbij niet vermeld in de belastingaangifte. 

Tweede constructie

De FIOD heeft ook zicht op een tweede constructie. De Belastingdienst stuurt vandaag naar alle ondernemers in deze branche een brief met informatie over dit onderzoek.

De Belastingdienst wisselt steeds meer gegevens uit met andere landen. Zo komt de Belastingdienst mensen die hun vermogen niet hebben gemeld eerder op het spoor.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.