Volledig scherm
Ook op basisschool St. Joris is de boodschap duidelijk: er moet meer gedaan worden voor leerkrachten. © DG

Niet staken, maar Heumense school wel volmondig achter actie leerkrachten

HEUMEN/ NIJMEGEN - Het tekort aan leraren bezorgt ons nu al grijze haren. Met die leus op het raam geplakt en met grijze pruiken op, ontvingen de leerkrachten van de Heumense basisschool St. Joris woensdagmorgen hun leerlingen.

Zo sloten zij zich op hun manier aan bij de landelijke actiedag. Op ‘hun manier’ want gestaakt werd er niet in Heumen. Marjan Lucassen (leerkracht groep 1/2): ,,We hebben het er in het team uitgebreid over gehad. Een aantal collega’s had persoonlijke redenen om niet te staken. Zou er op de dag van de staking een meerderheid zijn die wilde staken, dan zou de school dicht gaan. ,,Dan had ik ook gestaakt. Maar dat was dus niet het geval.” Eén St.Joris-collega staakte woensdag wel. De kinderen van haar klas bleven thuis.

Niet hard genoeg

Collega Ilse Mol (leerkracht groep 3) koos er voor om niet te staken. ,,Al sta ik wel, net als al mijn  collega’s, helemaal achter de actie. Punt is dat ik het signaal niet hard genoeg vind. Er zou veel meer moeten gebeuren. Dat vindt ook de directeur van onze koepel, die staat achter ons.” Al voegen beide leerkrachten daar wel aan toe dat zij het jammer vinden dat Condor het salaris op de stakingsdag niet doorbetaalt. ,,Dan was nog duidelijker geweest dat ook het bestuur achter ons staat.”

Quote

Ik weet niet of deze actie iets helpt. Maar het is wel heel erg nodig dat er iets gebeurt

Marjan Lucassen, Leerkracht basisschool St. Joris in Heumen

Marjan Lucassen: ,,Ik weet niet of deze actie iets helpt. Maar het is wel heel erg nodig dat er iets gebeurt. Dat de werkdruk vermindert, dat er collega’s bij kunnen komen. Ik moet er niet aan denken dat hier drie collega’s de griep krijgen. Is er dan wel vervanging. Maak het werk aantrekkelijker, want het is toch zo’n mooi vak.”

Mooi vak

Voor dat ‘mooie vak’ ging Jolanda Kleinjan van de Beekse basisschool De Biezenkamp gisteren naar Nijmegen. Samen met honderden andere collega’s kwam zij daar in actie. ,,Het was goed. Je voelde verbondenheid. Toen we door de stad liepen stonden er ouders met hun kinderen met bordjes om ons te steunen.”

Kleinjan: ,,Ik baal er een beetje van dat de nadruk steeds op het salaris gelegd wordt. Het gaat ons vooral om de kwaliteit van onderwijs: dat er weer muziekles en sport gegeven wordt en dat er weer conciërges komen. Je hoort wel eens dat het onderwijs zeurt. Niet waar: we hebben het mooiste beroep van de wereld, namelijk het helpen van jonge mensen bij hun ontwikkeling. Daar mag je als samenleving zuinig op zijn.”    

Nijmegen e.o.